Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
illustratie met tekst: Binnenkort word jij 18 jaar. Alvast gefeliciteerd!

18 worden

Word jij binnenkort 18 jaar? Dat is een prachtige leeftijd waarop je allerlei dingen voor het eerst mag doen. Zoals zelfstandig in een auto rijden als je een rijbewijs hebt, stemmen tijdens de verkiezingen of een drankje met alcohol halen tijdens een festival. 

Vanaf 18 jaar zijn er ook veel dingen die je zelf gaat regelen. Op de website digidingen deskexterne-link-icoon vind je veel informatie. We hebben een paar dingen voor je op een rijtje gezet.

Wat moet je regelen

Om dingen te kunnen regelen op websites van de overheid moet je je inloggen met je DigiD. Ook gebruik je je DigiD om online een handtekening te zetten. Als je nog geen DigiD hebt dan kan je deze online aanvragenexterne-link-icoon.

Als je 18 bent dan moet je je eigen zorgverzekering afsluitenexterne-link-icoon. Doe dit ruim voor je verjaardag. Ben je bijvoorbeeld op 15 augustus jarig, regel dan al in juli je zorgverzekering. Je kunt een zorgverzekering kiezen op: www.zorgwijzer.nlexterne-link-icoon.

Wat is verstandig om te regelen

Je hebt een bankrekening nodig om al je geldzaken te regelen. Waarschijnlijk heb je al een rekening en een pinpas. Als je deze nog niet hebt, is het slim om die vóór je 18e te openenexterne-link-icoon. Ook is het handig om een spaarrekening te openen, het is gratis en verplicht je tot niks.

De zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid. Hiermee kun je (het grootste deel van) je zorgverzekering betalen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen en niet van dat van je ouders. Ook als je ouders je zorgverzekering betalen, kun je voor jezelf zorgtoeslag aanvragenexterne-link-icoon.

Als je achttien wordt, ben je zelf aansprakelijk voor schade die je aanbrengt. Dit betekent dat kosten vanaf nu niet meer op je ouders worden verhaald, maar dat je deze zelf moet betalen als je (per ongeluk) iets stuk maakt.

Het is wettelijk niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar we adviseren dit wél te doen. Schadekosten kunnen namelijk hoog oplopen. Ook al heb je iets niet expres gedaan. Je betaalt maar een paar euro aan premie per maand. Hierdoor voorkom je onverwacht hoge kosten.

Check of je nog bij je ouders bent verzekerd voor de AansprakelijkheidsVerzekering Particulieren (AVP) ná je 18e. Als je bijvoorbeeld thuis woont of studeert, mag je tot een bepaalde leeftijd nog bij je ouders verzekerd blijven. Als je na je 18e niet meer verzekerd bent bij je ouders, sluit dan zelf een aansprakelijkheidsverzekering afexterne-link-icoon.

Als je een voltijdsopleiding volgt op een mbo, hbo of universiteit dan kun je studiefinanciering aanvragenexterne-link-icoon bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Als je een voltijdsopleiding volgt op een vmbo, havo of vwo dan kun je een tegemoetkoming scholierenexterne-link-icoon aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Mercatus verhuurt in gemeente Noordoostpolder sociale huurwoningen. Voor jongeren van 18 t/m 29 jaar reserveert Mercatus jongerenwoningen. Dit betekent dat je voorrang krijgt op dit aanbod. Deze woningen zijn meestal kleinere woningen, vaak met 1 of 2 kamers. De huurprijzen verschillen per woning. Voor veel woningen geldt dat hoe eerder je op de wachtlijst staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Je kunt je inschrijvenexterne-link-icoon op de website van Mercatus.

Sta je nog niet in het Donorregister? Op www.donorregister.nlexterne-link-icoon kun je je keuze invullen. Doe je dat niet? Dan kom je er automatisch in te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Ouders blijven onderhoudsplichtig

Ouders blijven onderhoudsplichtig totdat hun kind 21 jaar wordt. Dat betekent dat ze er nog steeds verantwoordelijk voor zijn dat hun kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. 

Je ouders krijgen Kinderbijslag van de overheid tot jouw 18e jaar. In het kwartaal na jouw verjaardag stopt dit. 

Ontvangen je ouders het Kindgebonden budget van de Belastingdienst? Dit stopt ook als jij het jongste kind van het gezin bent en 18 wordt.

Voor advies naar het Sociaal Loket 

Heb je vragen? Loop eens binnen bij ons Sociaal Loket. Op dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur in het gemeentehuis. Je kan ook bellen naar (0527) 63 39 11 of een e-mail sturen naar sociaalloket@noordoostpolder.nl