Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven in heel Nederland sluiten tot maandag 4 mei 2020. Voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs geldt hetzelfde tot en met dinsdag 28 april.
  • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht van maandag 16 maart tot maandag 4 mei. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs.
  • Voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld werken in de zorg, bij de politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf. Zo kunnen deze ouders blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk hier een lijst van deze beroepsgroepen.
  • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met dinsdag 28 april. Ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met dinsdag 28 april.
  • Het kabinet vraagt iedereen in Nederland om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Het kabinet benadrukt nogmaals dat het niet nodig is om boodschappen te hamsteren. De supermarkten blijven nieuwe voorraden krijgen.

Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers te helpen die in de problemen dreigen te komen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de Belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt het ministerie van Economische Zaken de borgstelling midden- en kleinbedrijf.

Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of de reisbranche kunnen daardoor makkelijker geld lenen als klanten wegblijven of als hun zaak tijdelijk dicht moet. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over deze nieuwe maatregelen dan kunt u terecht op de volgende twee websites:

U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351 (vandaag extra lang bereikbaar van 08.00-22.00 uur).

Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke medische vragen waarop u via bovenstaande routes geen antwoord krijgt: 088-0029910. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Poster aanvullende maatregelen ondernemingen en verenigingen (zoals hierboven in tekst uitgeschreven)Poster Rijksoverheid aanvullende maatregelen kinderopvang en scholen (tekst zoals hierboven is uitgeschreven)
Uw Reactie
Uw Reactie