Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan zorgen voor gezondheidsklachten. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. Daarom behandelen we dit jaar preventief het dubbele aantal eiken van vorig jaar. U leest hieronder de toelichting.

Preventie met biologische middelen

Dat doen we door het spuiten van nematoden. Dat zijn levende aaltjes die we in de avond en nacht op de eikenprocessierups spuiten. De bomen mogen nog geen bladeren hebben. En we spuiten op het moment dat de eikenprocessierups wel in de eik voorkomt maar de andere rupsen nog niet uit het ei zijn gekomen.

Zodra de bomen half in het blad staan spuiten we op bepaalde eiken met Xentari (soort bacteriën). Rupsen die van de behandelde bladeren eten gaan dood. Op deze manier bestrijden we de eikenprocessierups voordat hij schadelijk wordt.

Bestrijdingsplekken

In de zomer nesten verwijderen

We hopen dat er door de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups deze zomer minder nesten zijn. En onze inwoners daardoor minder last hebben van de eikenprocessierups. De nesten die we aantreffen worden op een professionele manier verwijderd, afgevoerd en verbrand. Helaas kunnen we niet bij alle eiken komen. Daarom kunnen we niet alle nesten verwijderen.

Wilt u een melding doen van nesten die u gezien heeft?

Dat kan via een MOR melding. Wanneer u een nest in een eik in eigen tuin hebt dan moet u zelf zorgen voor de verwijdering. We raden aan het verwijderen van nesten te laten doen door een professioneel bedrijf. Bij het eigenhandig verwijderen van een nest, is het mogelijk dat brandharen achter blijven.

Bescherm jezelf tegen brandharen in het bos

Er wordt aangeraden om in bosrijke gebieden een zonnebril te dragen en je armen en benen te bedekken. Verder het advies van de GGD en het RIVM opvolgen. Kijk voor meer informatie op www.rupsen.info

Uw Reactie
Uw Reactie