Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Fietsen in Noordoostpolder nog gemakkelijker met de elektrische deelfiets

23 februari 2024
Nieuws

Foto: Gijs Versteeg

Fietsen en het verkennen van prachtige recreatieve gebieden in de Noordoostpolder wordt nog toegankelijker dankzij de komst van fietshubs en elektrische deelfietsen.

Vanaf dit voorjaar start gemeente Noordoostpolder met een pilot van vijf fietshubs in recreatieve gebieden. De fietshubs komen in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard. 

Begin februari zijn de eerste overdekte abri’s (stallingen) geplaatst. De komende weken worden deze gebruiksklaar gemaakt en aangesloten op elektriciteit. De elektrische deelfietsen volgen in maart. Dan is alles gereed bij start van het toeristisch seizoen. De fietshubs staan op recreatieve locaties aan het fietsknooppuntennetwerk, met parkeermogelijkheid, horeca, sanitaire voorzieningen en in sommige gevallen aansluiting op openbaar vervoer. 

Reserveren, loskoppelen, fietsen en inleveren

Inwoners en bezoekers van de Noordoostpolder reserveren de elektrische deelfietsen gemakkelijk via de app Deelfiets Nederland. Gebruikers koppelen de fiets bij een fietshub los en fietsen vanuit daar een aantrekkelijke route. Het inleveren van de deelfiets kan op dezelfde plek of bij een andere fietshub binnen het netwerk. Het deelfietsnetwerk strekt zich uit over de gemeentegrenzen tot in Steenwijkerland en Westerveld. Het totale netwerk bestaat uit 18 fietshubs en 92 deelfietsen. 

Wethouder Wout Jansen kijkt uit naar de komst van de deelfietsen. “De deelfietsen zijn een waardevolle aanvulling op het openbaar vervoer in de Noordoostpolder. Het is gezond en maakt het aantrekkelijker om de auto te parkeren en onze prachtige polder op milieuvriendelijke wijze te verkennen. Zo kunnen inwoners en bezoekers extra genieten van fietsroutes over polderwegen, door bossen en langs weilanden en cultureel erfgoed."

Financiering en beheer

Het project wordt gefinancierd door gemeente Noordoostpolder en een bijdrage vanuit de Regiodeal van Regio Zwolle. Deze Regiodeal is bedoeld om met slimme technologieën zoals deelmobiliteit bezoekers van de Weerribben-Wieden beter te spreiden in de regio, met een goede balans tussen economie, ecologie en leefbaarheid. Hierin trekken gemeente Steenwijkerland en gemeente Noordoostpolder samen op. Inwoners van de Noordoostpolder liften mee op de ontwikkeling, omdat de deelfietsen voor iedereen toegankelijk zijn. De pilot loopt tot 2026. De NoordWestGroep uit Steenwijk verzorgt het beheer, onderhoud, en (her)plaatsing van de deelfietsen.