Financieel fit blijven, bijvoorbeeld bij een echtscheiding
Het Sociaal Loket helpt je erbij!
In ieders leven gebeuren dingen die veel kosten met zich meebrengen. Om overzicht te krijgen en te weten wat er op je afkomt is het vaak verstandig om hulp te zoeken. In dit artikel gaan we in op de financiële gevolgen van echtscheiding.
Voor hulp naar het Sociaal Loket
Bij het Sociaal Loket kun je aankloppen voor vragen over zorg en ondersteuning. Bijvoorbeeld als je hulp zoekt bij geldzaken. Je kunt bellen of mailen en binnenkort ook langskomen in de ‘Thuiskamer’, als we de coronamaatregelen voldoende voorbij zijn. Voor de hulp van het Sociaal Loket hoef je niet te betalen.
Bij het loket kun je vertrouwelijk je vragen of mogelijke zorgen bespreken. Daarmee willen we inwoners helpen om bijvoorbeeld financiële problemen te voorkomen of op te lossen. Het telefoonnummer en e-mailadres van het loket vind je onderaan dit artikel.
Over echtscheiding en geldzaken
Hilde Oosten, financieel adviseur van het Sociaal Loket, vertelt dat echtscheidingen relatief vaak starten in de periode na de zomervakantie. ‘Partners hebben in de vakantie meer tijd om de balans op te maken. Vaak nemen mensen juist in deze periode zo’n ingrijpend besluit.
Een tijd geleden hebben we in het Gemeentenieuws ook aandacht besteed aan echtscheiding. We hebben toen gesproken met Nardie van Ham - Oude Elferink, van Scholtens Advocaten in Emmeloord. Zij heeft een paar belangrijke zaken benoemd: nuttig om ze nu weer even op een rij te zetten.’
Scheiden: emotioneel en financieel een klus
Twee huishoudens kosten meer dan één. En als bezittingen worden verdeeld heb je met extra kosten te maken. Als een gezamenlijke woning verkocht wordt, kan er een restschuld ontstaan, al komt het nu vooral voor dat er een overwaarde is. Bij verkoop van de woning is dat een meevaller, maar als de ene partner de ander moet uitkopen, kan dat juist lastig zijn.
Vaak betekent een scheiding dat er onderling alimentatie moet worden betaald. Dat heeft ook gevolgen voor te betalen belasting. Omdat het om ingewikkelde zaken gaat, kan het inschakelen van een mediator of advocaat verstandig zijn. Om bijvoorbeeld overzicht te scheppen en de goede beslissingen te nemen. In sommige gevallen kun je daarvoor financiële ondersteuning krijgen (zie www.rechtsbijstand.nl of informeer bij het Sociaal Loket).
De overheid biedt in sommige gevallen ook financiële hulp. Zoals door de ‘alleenstaande ouderkop’ op het kindgebonden budget. Dat kan een paar honderd euro per maand zijn. Nuttig om te weten als je als ex-partners financiële afspraken maakt.
Een handige checklist
Het Sociaal Loket kan helpen om je vragen te beantwoorden en je situatie in kaart te brengen. Of door te verwijzen naar specialisten die je verder kunnen begeleiden. Tenslotte voegen we nog een checklist toe, om een eerste indruk te krijgen bij wat er allemaal te regelen is:
- Nagaan wat er is vastgelegd
- Partneralimentatie
- Verdeling van pensioen
- Met hypotheekverstrekker of verhuurder contact opnemen over de gezamenlijke woning
- Gevolgen voor belastingaangifte en -teruggave checken
- Rechten op toeslagen nagaan
- Een nieuwe begroting maken
- Gezamenlijke rekeningen verdelen
- Gezamenlijke verzekeringen nagaan
- Bezittingen en schulden verdelen
- Afspraken vastleggen in een echtscheidingsconvenant
- Kinderalimentatie
- Ouderschapsplan
- Inkomensregelingen nagaan
- Co-ouderschap organiseren
Zie voor informatie ook: www.wijzeringeldzaken.nl en www.nibud.nl
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Je kunt terecht bij het Sociaal Loket via telefoonnummer (0527) 63 39 11 of sociaalloket@noordoostpolder.nl.