Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Financiën regelen na overlijden partner

Het overlijden van een partner is een ingrijpende gebeurtenis. Het is verdrietig en er moet veel geregeld worden. Naast het verwerken van het verlies moet u ook financiële en administratieve zaken regelen. Dit kan overweldigend zijn, maar met de juiste stappen en hulp kunt u dit proces overzichtelijk maken.

Hieronder vindt u een overzicht van wat u onder andere moet regelen. En waar u terecht kunt voor ondersteuning.

  • Als uw partner werkzaam was, heeft u mogelijk recht op een partnerpensioen. Dit is een uitkering die je kunt ontvangen als aanvulling op je inkomen. 
  • Heeft u zelf geen inkomen, dan kunt u mogelijk een Algemene Nabestaanden Uitkering aanvragen. Deze uitkering zorgt voor financiële ondersteuning aan nabestaanden. Voor informatie kunt u contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. 
  • Heeft u minderjarige kinderen? Dan heeft u vaak recht op (meer) kindgebonden budget. Dit is een bijdrage in de kosten voor de verzorging van je kinderen. Hierover kunt u contact opnemen met de Belastingdienst. 
  • Als u een koopwoning heeft, kan er een overlijdensrisicoverzekering zijn afgesloten. Deze verzekering keert een bedrag uit waarmee je (een deel van) de hypotheek kunt aflossen. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om je hypotheek kosteloos over te sluiten na het overlijden van je partner. 
  • Kijk op de website van de Belastingdienst voor een volledige checklist en meer informatie over wat je allemaal moet regelen na het overlijden van je partner. 

Bezoek de website Wijzer in Geldzaken externe-link-icoonvoor informatie over financiële zaken en hoe je je partner en kinderen goed kunt achterlaten na je overlijden. 

Heeft u vragen rondom je financiën of andere regelzaken? 

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies en ondersteuning bij financiële vragen? Neem contact op met het Sociaal Loket van de gemeente. Dit laagdrempelige informatiepunt biedt gratis informatie en advies over geldzaken. De medewerkers zijn er om te helpen wanneer je vastloopt. 

Op dinsdag- en donderdagochtend zijn de deuren van de thuiskamer geopend voor iedereen die hulp nodig heeft. De thuiskamer is geopend van 08.30 tot 12.00 uur. Op andere dagen werken we op afspraak. Bellen naar 0527 63 39 11 of stuur een e‑mail naar sociaalloket@noordoostpolder.nl