Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Geen nareizigerscentrum in Noordoostpolder

07 november 2023
Nieuws

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en gemeente Noordoostpolder hebben gezamenlijk besloten de zoektocht naar een geschikte locatie voor nareizigers (familieleden van statushouders) af te sluiten. Noordoostpolder was als extra nareizigerslocatie in beeld vanwege een toename van het aantal statushouders die gezinsleden uit het land van herkomst konden laten overkomen.

Deze beslissing is genomen omdat het COA de afgelopen periode, samen met haar ketenpartners, het proces rondom de opvang van nareizigers op een bestaande locatie in Zevenaar heeft verbeterd. Dit heeft geleid tot een efficiëntere aanpak, waardoor een extra nareislocatie nu niet meer de gewenste impact heeft. Daarnaast biedt deze nieuwe aanpak ook de ruimte om, indien nodig, in Zevenaar op te schalen. Deze duurzame oplossing maakt een verdere uitbreiding van opvangmogelijkheden voor nareizigers in de Noordoostpolder overbodig.

In Noordoostpolder is al ruim 35 jaar een Azc nabij de dorpen Luttelgeest en Bant waar het COA duizend mensen opvangt. De situatie van het Azc Luttelgeest blijft ongewijzigd.