Geïsoleerde verpleegafdeling in het Dokter Jansencentrum

De Veiligheidsregio Flevoland is gestart met de voorbereiding van een tijdelijke verpleegafdeling in het Dokter Jansencentrum. De verpleegafdeling is bedoeld om mensen met corona op een betrokken en kwalitatieve manier die zorg en verpleging te geven die ze nodig hebben. Het gaat om patiënten die te ziek zijn om thuis of in hun zorginstelling te kunnen blijven, maar (nog) geen ziekenhuisindicatie hebben. En om patiënten die geen ziekenhuisindicatie meer hebben, maar nog niet terug kunnen naar huis of de zorginstelling. Met deze verpleegafdelingen wil de Veiligheidsregio de te verwachten druk in de ziekenhuizen verlagen.

Burgemeester Jan Westmaas: "Het is fijn dat we als gemeente ruimte in het Dokter Jansencentrum beschikbaar kunnen stellen voor een geïsoleerde opvang van patiënten. Het is in deze tijd belangrijk om goed voor elkaar te zorgen.”

Geïsoleerde afdeling in het Dokter Jansencentrum

In eerste instantie wordt de eerste verdieping, die nu leeg staat, klaar gemaakt om patiënten geïsoleerd te verplegen. Wanneer hier daadwerkelijk patiënten worden opgenomen wordt deze afdeling hermetisch afgesloten. De patiënten mogen bijvoorbeeld dan ook geen bezoek ontvangen. Op de eerste verdieping kunnen 8 patiënten worden opvangen, maar dit aantal kan uitgebreid worden naar 24. Mocht het nodig zijn, dan wordt later ook gebruik gemaakt van de tweede verdieping, zodat er in totaal voor 54 patiënten plek is. Wanneer er daadwerkelijk patiënten opgevangen worden, worden deze via de ambulance-ingang van het Dokter Jansencentrum naar binnen gebracht, zodat er een aparte ingang voor hen is. Ook komt er een afgescheiden looproute. Klanten van andere organisaties die gehuisvest zijn in het Dokter Jansencentrum kunnen dus gewoon via de hoofdingang naar binnen.

Veiligheidsregio kijkt ook nog naar andere locaties

Andere locaties voor een tijdelijke verpleegafdeling in de regio worden nog onderzocht. Mogelijk dat een vleugel van het St. Jansdal in Lelystad hiervoor ook in aanmerking komt. Ook in Almere worden er mogelijkheden verkend. Voor de opvang van de doelgroep uit de maatschappelijke opvang (dak- en thuislozen) en GGZ worden ook extra tijdelijke zorglocaties onderzocht.

Uw Reactie
Uw Reactie