Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Gemeente stelt noodfonds open voor maatschappelijke organisaties

07 februari 2023
Nieuws
Hoek van een voetbalveld. In beeld zwarte voetbalschoenen en blauwe sokken en handen die een bal neerleggen.

Veel maatschappelijke organisaties hebben last van gestegen energiekosten. Gemeente Noordoostpolder wil hen hierin tegemoetkomen. Daarom is een noodfonds van € 500.000 ingericht. Recent stemde de gemeenteraad hiermee in. Wethouder Sacha Werkman: “Het doel van dit noodfonds is om maatschappelijke organisaties in stand te houden. Veel organisaties zijn getroffen door de hogere kosten. Wij vinden het belangrijk dat zij hun sociale functie voor de samenleving kunnen blijven vervullen. Daarom hebben we een snelle en eenvoudige subsidieregeling ontworpen, waarmee we de organisaties op een goede manier kunnen helpen.”

Aanvragen van 7 februari tot 1 maart 2023

De aanvraagperiode loopt tot 1 maart. Alle bij ons bekende organisaties (sportverenigingen, dorps- en wijkhuizen) ontvangen een mail. Clubs of organisaties die geen mail hebben ontvangen maar er wel voor in aanmerking willen komen, kunnen natuurlijk ook een aanvraag doen. Check de website van de gemeente: www.noordoostpolder.nl/energiekosten

Er gelden een paar voorwaarden om geld te krijgen

Verenigingen die een energiecontract van een gebouw hebben, kunnen een financiële bijdrage aanvragen. Dit geldt als het gebouw vooral gebruikt wordt voor sociaal-maatschappelijke activiteiten (bijv. sport, cultuur of bijeenkomsten die door vrijwilligers georganiseerd worden). Zij krijgen een bijdrage als de energierekening in 2022 is gestegen. Verder moeten er voor het gebouw minstens drie energiebesparende maatregelen zijn getroffen (of in 2023 worden getroffen). Denk aan: zonnepanelen, led-verlichting, energiescan gedaan, apparaten zuiniger ingesteld et cetera.

Uitbetaling voor de zomer

Als alle aanvragen binnen zijn, weten we hoeveel we aan de organisaties kunnen overmaken. Dat is een bedrag van maximaal € 20.000 per gebouw. Alle aanvragers krijgen voor de zomer bericht.