Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Identiteitskaart

Een identiteitskaart (ID-kaart) vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken. Na 6 werkdagen kunt u uw ID-kaart afhalen. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Een ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar is 5 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een identiteitskaart moet u een afspraak maken.

Meenemen

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als deze zijn verlopen.
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisenexterne-link-icoon. Deze mag maximaal 6 maanden oud zijn.
 • Geld (contant of pin). U betaalt direct bij de aanvraag.

Extra voor kinderen tot 12 jaar

 • Voor de aanvraag van een identiteitskaart is tot 12 jaar toestemming nodig van de ouder(s) of persoon die het gezag heeft. Toestemming geven beide ouders online, ieder met eigen DigiD.
 • Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, dan hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie.

Toestemming geven met DigiDexterne-link-icoon

 • Lukt het niet om online toestemming te geven? Dan geeft u aan de balie schriftelijk toestemming (beide ouders of verantwoordelijken moeten aanwezig zijn). Neem een (kopie van) het identiteitsbewijs van allebei de ouders mee.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart. Ook bij het afhalen moet het kind zelf aanwezig zijn.

Identiteitskaart afhalen

 • Na een week haalt u uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Dit kan tijdens openingstijden.
 • U hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken.
 • Neem het afhaalbewijs mee.

Meer informatie over het aanvragen van een identiteitskaart

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt? Of is uw identiteitskaart gestolen? Geef online door dat u uw identiteitskaart kwijt bent. Als u dit meldt, is het identiteitskaart direct ongeldig. Dit blijft zo, ook als u uw identiteitskaart toch terug vindt. De gemeente registreert de vermissing, zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van uw oude identiteitskaart.

Aangifte vermissing reisdocument met DigiDexterne-link-icoon


Is de identiteitskaart van uw kind kwijtgeraakt of gestolen? Meld dit zo snel mogelijk bij ons.

Heeft uw kind een DigiD? Dan kunt u online melden dat de identiteitskaart vermist is. Vanaf het moment dat het document als vermist is opgegeven, is het ongeldig. Uw kind kan het dus niet meer gebruiken.

Aangifte vermissing reisdocument met DigiDexterne-link-icoon

Komt u er online niet uit of heeft uw kind geen DigiD?

Plan dan een afspraak in om langs te komen, bel ons via  (0527) 63 39 11.

Nieuwe identiteitskaart aanvragen

Nadat u uw identiteitskaart (van uzelf of van uw kind) heeft gemeld als vermist, kunt u een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraakexterne-link-icoon.

Wat neemt u extra mee?

 • Alle nog wel in uw bezit zijnde reisdocumenten.
 • Bij diefstal of verlies in het buitenland: het bewijs van aangifte van de plaatselijke politie.

Is uw identiteitskaart gestolen? Bijvoorbeeld bij een inbraak, overval of zakkenrollerij op straat? Doe dan ook aangifte van diefstal bij de politie.

Identiteitskaart teruggevonden?

Vindt u het identiteitskaart op een later moment terug? Dan moet u het document inleveren bij uw gemeente. De vermissing kan niet worden teruggedraaid.

Heeft u het vermoeden dat er misbruik is gemaakt van uw identiteit? Dan kunt u te maken hebben met identiteitsfraude.

Bij een vermoeden van identiteitsfraude doet u altijd aangifte bij de politie. Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Heeft u aangifte gedaan en wilt u weer een nieuwe identiteitskaart aanvragen? Neem dan altijd het proces-verbaal mee naar het gemeentehuis.

Meestal duurt het aanvragen van een identiteitskaart 6 werkdagen. Heeft u sneller een identiteitskaart nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. U heeft dan binnen 2 werkdagen een nieuwe identiteitskaart. U betaalt extra kosten voor de spoedaanvraag.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg en moet u direct op reis? In sommige, uitzonderlijke gevallen kunt u een noodpaspoort krijgen. Meer informatie over het aanvragen van een noodpaspoort vindt u bij de Koninklijke Marechausseeexterne-link-icoon

Uw kind heeft een eigen paspoort of identiteitsbewijs nodig om naar het buitenland te reizen. U kunt het samen met uw kind aanvragen bij de gemeente. Reist u met een kind naar het buitenland? Bij de Marechaussee kunt u formulieren voor het reizen met kinderenexterne-link-icoon vinden.

 • Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. 
 • Een ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Een van de verschillen tussen een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) is dat u met een paspoort wereldwijd kan reizen. Een ID-kaart geldt alleen in sommige landen als reisdocument. Op de pagina Paspoort en identiteitskaart van de Rijksoverheidexterne-link-icoon vindt u een overzicht van de verschillen.

Kosten

Soort identiteitskaartPrijs
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder€ 75,80
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar€ 40,90

Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u altijd € 57,05 extra.