Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken. Na 6 werkdagen kunt u uw ID-kaart afhalen. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Een ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Met een ID-kaart kunt u alleen binnen Europa reizen.

In verband met het coronavirus is onze dienstverlening tijdelijk anders dan u gewend bent. Momenteel is er geen vrije inloop. Wel kunt u dagelijks bij ons terecht op afspraak. 
We vragen u om bij verkoudheidsklachten de afspraak te annuleren of te verplaatsen. Ook vragen we u om niet te vroeg te komen. Wachten in de hal is op dit moment niet mogelijk.

Snel een identiteitskaart aanvragen

Meestal duurt het aanvragen van een identiteitskaart 6 werkdagen. Heeft u sneller een identiteitskaart nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. U heeft dan binnen 2 werkdagen een nieuwe identiteitskaart.

Identiteitskaart afhalen

  • U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
  • U hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken.
  • Neem het afhaalbewijs mee.

Identiteitskaart kwijt of gestolen?

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt? Of is deze gestolen? Meld dit zo snel mogelijk met het formulier aangifte vermissing reisdocument of maak een afspraak. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Na de melding is uw identiteitskaart niet meer geldig. U kunt na de melding een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. De gemeente registreert de vermissing, zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van uw oude identiteitskaart.

Reizen met kinderen

Uw kind heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. U kunt het samen met uw kind aanvragen bij de gemeente. Reist u met een kind naar het buitenland? Bij de Marechaussee kunt u formulieren voor het reizen met kinderen vinden.

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als deze zijn verlopen.
  • Pasfoto die voldoet aan de eisen voor paspoortfoto’s (de pasfoto moet altijd goed lijken en mag niet ouder zijn dan 6 maanden).
  • Geld (contant of pin). U betaalt direct bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen tot 12 jaar

  • Schriftelijke toestemming van allebei de ouders. Of van degene die het gezag over het kind heeft. Dit regelt u op het gemeentehuis of via het toestemmingsformulier.
  • (Kopie van) het identiteitsbewijs van allebei de ouders. Of van iemand anders die het gezag over het kind heeft. Meer informatie over het gebruik van een kopie identiteitsbewijs leest u op de website van rijksoverheid: fraude voorkomen met kopie ID-bewijs 
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart.

Formulieren

pdf Toestemmingsformulier reispapieren (PDF, 138.99 KB)
Kosten identiteitskaart 2020
Soort identiteitskaart Kosten
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder  €  58,30
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar  €  30,70

Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u altijd € 49,85 extra.

Uw Reactie
Uw Reactie