Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

02 maart 2023
Nieuws
Een leerling in een school heeft een oude computer in zijn handen. Voor hem een mini-container met daarin meer elektronisch afval. Op de achtergrond 2 andere leerlingen.

Stichting OPEN organiseert samen met de gemeenten Noordoostpolder en Lelystad de E-waste Race. Dit is een educatief project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval. Het combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is dat het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk is!

De E-waste Race

Tien basisscholen uit de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval 13 maart aanbieden op www.ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Lelystad en Noordoostpolder 2023 vindt plaats van maandag 13 maart tot donderdag 6 april 2023. De race is een initiatief van Stichting OPEN, Weee Nederland samen met HVC en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.