Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

29 februari 2024
Nieuws

Zes basisscholen uit Noordoostpolder en drie uit Lelystad strijden van 4 tot en met 28 maart tegen elkaar tijdens de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Het project is vandaag officieel van start gegaan met een kick-off door wethouder René van Amersfoort op De Lichtboei in Emmeloord. 

Inwoners in de buurt van een van de deelnemende scholen kunnen tussen 4 en 28 maart gemakkelijk en gratis elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit kan door het afval online aan te bieden op de website www.ewasterace.nlexterne-link-icoon. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste.

De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school die per leerling het meeste inzamelt, wint een schoolreis naar Nemo in Amsterdam.

Scholieren zamelen elektronisch afval in

Wethouder René van Amersfoort mocht vandaag aansluiten bij een gastles over elektronisch afval op basisschool De Lichtboei. Hij zag vorig jaar al wat de E-waste Race losmaakt bij de kinderen. Dit maakt dat hij ook dit jaar uitkijkt naar de volle containers die worden ingezameld. “Deze kinderen groeien op in een elektronische wereld. Juist daarom is het belangrijk dat ze ontdekken hoe we deze materialen een tweede leven kunnen geven. Ik verzamel alvast mijn oude elektronische apparaten. Ik hoop dat alle inwoners van de Noordoostpolder hetzelfde doen.”

Een betere wereld, begint op zolder

Er is nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. In deze apparaten zitten veel waardevolle en herbruikbare materialen die een tweede leven verdienen. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving. 

De race is een initiatief in samenwerking met HVC. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. 

Deelnemende scholen in Noordoostpolder

De scholen die in de Noordoostpolder meedoen zijn: Ods Windkracht 10 (Emmeloord), GBS De Planthof (Emmeloord), De Lichtboei (Emmeloord), Het Lichtschip (Ens), De Schalmei (Bant), De Zeester (Marknesse).