Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Nieuwe borden losloopgebieden voor honden

02 juli 2024
Nieuws

Deze week zijn in Emmeloord nieuwe borden geplaatst bij de in- en uitgangen van de losloopgebieden voor honden. Hierdoor is voor het hondenbezitters duidelijk waar hun hond los mag lopen en waar het aan de riem moet lopen. 

In de gemeente Noordoostpolder zijn veel honden. De gemeente heft geen hondenbelasting. Om zo min mogelijk overlast van honden te hebben, houden hondenbezitters zich aan een aantal spelregels. In de bebouwde kom is een hond altijd aangelijnd, behalve in een van de losloopgebieden. Deze losloopgebieden zijn vastgesteld na inbreng van inwoners. 

 Nieuwe borden 

Op de website van de gemeente kunnen hondenbezitters zien waar de losloopgebieden zijn en waar speciale afvalbakken voor hondenpoep staan. Nu de nieuwe borden geplaatst zijn, zien hondenbezitters ook tijdens het uitlaten van hun hond waar deze los mag lopen. Ook worden zij gewezen op de opruimplicht van de hondenpoep. Deze plicht geldt wanneer de hond op een publiek toegankelijke plek poept. Wethouder René van Amersfoort: “Waar de hondenbezitter veel plezier beleeft aan een hond, kan een ander overlast ervaren. Niet iedereen vindt het prettig als een loslopende hond enthousiast op jou of je hond af komt rennen. En iedere ouder maakt wel eens mee dat het een schoen van een kind moet schoonmaken nadat het kind al spelend in de hondenpoep gestaan heeft. Deze nieuwe borden maken duidelijk wat van hondenbezitters verwacht wordt.” 

Handhaving 

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) van de gemeente letten erop dat hondeneigenaren zich aan deze regels houden. De hondenbezitter kan een boete krijgen als de hond losloopt waar dit niet mag, de hondenpoep niet opruimt of geen opruimmiddel kan laten zien als de boa hierom vraagt.