Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Nieuwe recreatieve fiets- en vaarroutes klaar

12 oktober 2023
Nieuws

Eén van de nieuwe informatieborden bij steiger Gietersetocht

Het fietsknooppuntennetwerk en de vaarroutes in de Noordoostpolder zijn klaar voor gebruik. De recreatieve routes ontsluiten en verbinden de bijzondere plekken in de Noordoostpolder en vergroten de toeristisch-recreatieve betekenis ervan.

Fietsroutes sluiten nu goed op elkaar aan. Ook kunnen sloepjes, kano’s en sup’s nu fijn varen rond Kraggenburg. De projecten zijn gerealiseerd vanuit het ZZL-subsidieprogramma en met bijdragen van Rijk, provincie Flevoland en onze gemeente.

Vaarrecreatie rond Kraggenburg voor kleine vaartuigen

In de Leemvaart, Zwolsevaart en Enservaart zijn acht nieuwe aanlegsteigers aangelegd. Deze zijn geschikt voor kleine vaartuigen, zoals sloepjes, kano’s, kajaks en sup’s. Waterrecreanten krijgen tijdens het varen het ‘verhaal van de Noordoostpolder’ te zien via informatieborden op de steigers.

Optimalisatie van fietsknooppuntennetwerk in de Noordoostpolder

Tijdens het project zijn er verschillende aanpassingen gemaakt om het fietsknooppuntennetwerk te optimaliseren. Allereerst sluiten fietsroutes nu beter op elkaar aan met goede route- en informatieborden. Daarnaast kunnen fietsers de natuur, cultuur en erfgoed beleven via ‘doorkijkpanelen’. Dit zijn cortenstalen frames met een transparante plaat. De plaat is voorzien van een tekening die een object/activiteit visualiseert die niet (meer) zichtbaar is in het landschap. En in

het Voorsterbos zijn een aantal fietspaden vernieuwd. Deze maken onderdeel uit van het fietsknooppuntennetwerk. En als laatste sluit de nieuwe fietspont over de Zwolsevaart nu aan op dit netwerk.

Juist in deze tijd is er meer waardering voor rust, ruimte, groen en buitenrecreatie

Met dit ZZL-project recreatieve routeontwikkeling is geïnvesteerd in de kwaliteit van de leefomgeving en in het bijzonder in zichtbaarheid en beleefbaarheid van de watericonen en erfgoedparels. In de vitaliteit van de Noordoostpolder, in het unieke erfgoed van ons allemaal.