Aandacht voor toekomstbestendige gezondheidszorg

Logo gemeente Noordoostpolder
12 jul 2019

Provincie en gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk sturen vandaag een gezamenlijke brief naar minister Bruins over het rapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’. Hiermee geven zij een inhoudelijke reactie op de conclusies en adviezen voor het zorglandschap in Flevoland. De gezamenlijke brief is te lezen op noordoostpolder.nl.

Openbare vergadering

Op 27 augustus is er een gezamenlijke openbare vergadering voor de Gemeenteraden en Provinciale Staten waarin de heer Bas Leerink, Associate Partner van IG&H | Health en eindverantwoordelijk voor de verkenning, een toelichting geeft op het rapport.

Aanleiding

Door het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen ontstond eind 2018 de behoefte om een toekomstvisie voor de zorg in Flevoland te ontwikkelen. Het rapport is opgesteld in opdracht van minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Samenwerken aan toekomstbestendige zorg

Wethouder Marian Uitdewilligen: “Het faillissement van de  MC IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar vroeg extra inzet van al onze zorgverleners. Ik waardeer hoe iedereen zich hiervoor heeft ingezet. Het wegvallen van de spoedeisende zorg in Lelystad leidt tot zorg. En deze zorg is verwoord in de gezamelijke reactie.”

Wethouder Marian Uitdewilligen vervolgt: “De ontstane situatie, door het wegvallen van de MC IJsselmeerziekenhuizen, willen we omdraaien naar iets positiefs. Samen kunnen we werken aan toekomstbestendige gezondheidszorg die voorop loopt op andere regio’s. Met de toegezegde extra innovatiemiddelen vanuit het ministerie en de zorgverzekeraar kunnen we innovatieve zorg vorm geven. Dit is een kans om goede zorg vanuit de ogen van de cliënt te organiseren; zo prettig en thuis mogelijk. Met samenwerking tussen Antoniuszorggroep, Thuiszorg, Huisartsen en de ambulancedienst op een plek. Eerste hulp dichtbij, voldoende ambulances in het gebied en mogelijkheid tot revalidatie en tijdelijk verblijf. Zorg die ertoe leidt dat mensen graag in dit gebied willen werken. Want naast bereikbaarheid van zorg is ook beschikbaarheid van personeel een aandachtspunt voor de toekomst.”

Middelen voor innovatie

De agenda voor de toekomst is onderdeel van de Toekomstverkenning. Deze agenda biedt voor de zorg en de gemeente kansen om samen te werken aan een betere (preventieve) gezondheidszorg in Flevoland. De gemeente wil graag haar steentje bijdragen, maar roept de minister en zorgverzekeraar op om ook hun verantwoordelijkheid te blijven nemen. Alleen met middelen kan innovatie op gang komen en blijven. De gemeente blijft betrokken bij de provinciale zorgtafels, waar ook het ministerie een vinger aan de pols blijft houden over de voortgang van de agenda voor de toekomst.

pdf Toekomstverkenning zorg in Flevoland (PDF, 290.84 KB) pdf Reactie op rapport Toekomstverkenning zorg in Flevoland (PDF, 453.28 KB)
Uw Reactie
Uw Reactie