Helpt u integreren met een taalstageplaats?

Statushouders en medewerkers gemeente en Mercatus
23 jan 2019

In onze gemeente wonen ongeveer 150 statushouders. Dit zijn vluchtelingen die (voorlopig) in Nederland mogen blijven. Ze volgen Nederlandse les bij de Friese Poort of een andere onderwijsinstelling. In drie jaar tijd moeten ze inburgeren, wat inhoudt dat ze zelfstandig mee kunnen doen in de samenleving. Om hen te ondersteunen zijn we op zoek naar taalstageplaatsen.

27 Statushouders liepen het afgelopen jaar mee in de wijk

Ze liepen mee met de medewerkers van Wijkbeheer van de gemeente en met de wijkmeesters van Mercatus. Ondertussen leerden ze de Nederlandse taal. Tijdens de werkzaamheden praten de statushouder en de medewerker over van alles en nog wat. Dit bevordert de uitspraak en vergroot de woordenschat. Tegelijkertijd zien en ervaren ze hoe het is om in Nederland te werken. Naast de gemeente en Mercatus liepen sommigen ook mee met Carrefour en bij de bibliotheek. Tijdens een taalstage loopt iemand 8 tot 20 dagdelen mee. Het aantal dagdelen hangt af van of iemand intussen bijvoorbeeld een baan vindt.

Een taalstage is verrijkend

Zo ervaren de statushouders het. Maar ook de medewerkers. Bekend maakt bemind. Ze vertellen wat ze doen. Leren van elkaar en begrip krijgen vóór elkaar door te praten mét elkaar. Dat werkt! Integreren doe je samen.

Wilt u ook een statushouder begeleiden op taalstage?

Als u vier dagdelen iemand kunt begeleiden, neem dan contact op met Lia Broeders van gemeente Noordoostpolder, l.broeders@noordoostpolder.nl.