Ik krijg een kind! Wat doet dit met mijn financiën?

Baby met moeder
10 jun 2021

Carlijn: “Een kind groot brengen tot het 18 jaar is kost gemiddeld €100.000,-. Gelukkig kan ik een Maxi Cosi lenen van een vriendin, maar waar moet ik nog meer aan denken?”

Tips van Eva

Eva: “Na de geboorte van Emma is ons bestedingspatroon behoorlijk veranderd. Ik ben minder gaan werken en een baby brengt de nodige extra kosten met zich mee zoals flesvoeding, hapjes, luiers, verzorgingsproducten, kleding en andere producten.

Eva vervolgt: “Kinderopvang heb ik al vroeg in de zwangerschap moeten regelen, omdat er lange wachtlijsten zijn. Na de geboorte van Emma heb ik bij de belastingdienst aangegeven wat de kosten van de opvang zijn en hoeveel uur Emma naar de opvang gaat. Pas daarna kon ik een toeslag ontvangen.

Maar vergeet ook de zorgverzekering niet. Zodra je kindje is geboren moet je het bij de zorgverzekering aanmelden. Je kan je kindje het beste inschrijven op de polis van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.”

“Ook zetten wij maandelijks een bedrag voor Emma op een spaarrekening. Wat je apart zet voor je kindje is natuurlijk afhankelijk van wat je kunt missen”, aldus Eva

Voorkomen van financiële zorgen

De gemeente Noordoostpolder wil voorkomen dat inwoners in de schulden terecht komen. Mede daarom kun je met al jouw financiële zorgen bellen naar het sociaal loket van de gemeente. Hilde Oosten, financieel adviseur van het sociaal loket: “We zien dat bepaalde gebeurtenissen in een mensenleven ervoor kunnen zorgen dat iemand in financiële problemen komt. Bijvoorbeeld het overlijden van een partner, ontslag krijgen of het krijgen van een kind.”

Zorgen over geldzaken?

Het sociaal loket is een laagdrempelig informatiepunt waar je advies kunt krijgen wanneer je er zelf even niet uitkomt. Bel naar 0527 - 63 39 11 of stuur een e-mail naar sociaalloket@noordoostpolder.nl.

Een paar regelingen op een rij voor nieuwe ouders:

Kindgebonden budget

Bij de geboorte van een kind ontstaat recht op kinderbijslag. De SVB stuurt automatisch gegevens door naar de belastingdienst als er kinderbijslag wordt verstrekt. Ontvang je al een andere toeslag (huur- of zorgtoeslag), dan ontvang je in principe automatisch ook kindgebonden budget. Als je geen andere toeslagen ontvangt, kan het toch zijn dat je wel recht hebt op kindgebonden budget. Op belastingdienst/toeslagen kan je uitrekenen of je hier recht op hebt. Als je geen andere toeslagen ontvangt, moet je deze zelf aanvragen. Dit kan digitaal. Tot 1 september is het nog mogelijk om met terugwerkende kracht een aanvraag te doen voor 2020. Het kindgebonden budget moet worden aangevraagd door degene op wiens naam de kinderbijslag wordt uitbetaald.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Als je (beiden) werkt en dit combineert met de zorg voor een kind tot 12 jaar, heb je recht op een heffingskorting, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een korting op je inkomstenbelasting. De heffingskorting wordt automatisch toegepast wanneer je belastingaangifte doet. Het is ook mogelijk om de korting maandelijks te laten uitbetalen. Dit kan je regelen met een Voorlopige Aangifte. Meer informatie is te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting onder de rubriek ‘vraag en antwoord’ en dan ‘inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen’.

Meedoenregeling Jongeren

Ouders van kinderen tussen 4 tot en met 18 jaar met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen het Meedoenpakket bij de gemeente aanvragen. Het Meedoenpakket bestaat uit een tegoed voor sport-, muziek- of cultuurlessen (t.w.v. maximaal €350,-). Op noordoostpolder.nl/meedoenpakket lees je de voorwaarden en hoe je dit aanvraagt.

Besparen op vaste lasten?

Medewerkers van Humanitas Thuisadministratie kijken graag met je mee waar jij op kunt besparen. Bijvoorbeeld door over te stappen op een goedkopere verzekering of een nieuwe energieleverancier. Of misschien heb je wel recht op toeslagen?

Maak een digitale afspraak via Ankie Kamp, 06 35118132 of Yvonne Knobbout, 06 29885345 of via e-mail ta.nop@humanitas.nl

 

Uw Reactie
Uw Reactie