Interview brandweervrouw Diana: "Alles valt te leren"

Foto van brandweervrouw Diana
17 nov 2020

Een paar jaar geleden maakte Diana van Seventer (31) voor het eerst kennis met de brandweer…om 4.00 uur ’s nachts terwijl ze in haar badjas buiten staat. Diana vertelt: “Ik woonde in Wijhe (Overijssel) boven een slagerij waar een rookkast met worsten stond. Door gelekt vet kwam de kast vol rook te staan waardoor de rookmelder afging. De brandweer kwam, ik maakte kennis met de bevelvoerder en de situatie was gelukkig snel onder controle.”

Wel is Diana erg onder de indruk van de gestructureerde manier van werken en de discipline die ze tijdens deze ontmoeting met de brandweer ziet. “Kort daarna kwam ik de bevelvoerder opnieuw tegen in de sportschool. We raakten in gesprek en hij probeerde mij enthousiast te maken voor de brandweer. Toen ik op Koningsnacht opnieuw de brandweer over de vloer had omdat mijn koolmonoxidemeter af ging, was het pleit beslecht. Ik heb een paar oefenavonden bezocht en werd zo enthousiast dat ik de opleiding tot manschap wilde volgen.”

Je hoeft het niet alleen te doen 

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Diana heeft Wijhe ingewisseld voor Emmeloord waar zij oorspronkelijk vandaan komt. “Over een paar weken rond ik de opleiding af en mag ik mezelf volleerd brandweervrouw noemen. Inmiddels werk ik bij brandweer Emmeloord als administratief ondersteuner en kan ik helemaal voor mijn passie gaan: ik werk overdag op de brandweerkazerne en ben direct beschikbaar als we een uitruk hebben.” Wat Diana het meeste aanspreekt in werken bij de brandweer is het teamgevoel. “Je hoeft het niet alleen te doen, maar werkt echt als een team samen en vult elkaar aan.”

Tien keer kijken

Diana hoopt met haar enthousiasme voor de brandweer ook andere vrouwen te bereiken. “Op de uitruk ben ik nu nog de enige vrouw, maar ik word door de mannen op handen gedragen. Ik merk vaak dat vrouwen denken dat je heel sterk of technisch moet zijn om bij de brandweer te kunnen. Ik ben zelf helemaal niet zo technisch, maar alles valt te leren. Toen ik met de opleiding begon, moest ik soms tien keer naar bepaalde gereedschappen kijken voordat ik doorhad waar ze voor bedoeld waren. Maar omdat je veel oefent en het ook echt met elkaar doet, krijg je het vanzelf onder de knie.”

Iets voor jou? 

Ben jij net als Diana sportief, beschik je over doorzettingsvermogen en werk je graag in een team? Neem dan contact op met Sylvie Peeters (coördinator Brandweerzorg) via tel: 06 12 47 50 66 of stuur een mail naar: s.peeters@brandweerflevoland.nl. Brandweer Flevoland zoekt op dit moment vrijwilligers voor de posten Emmeloord, Marknesse en Rutten. Meer informatie over werken bij de brandweer vind je op: www.brandweerflevoland.nl

Uw Reactie
Uw Reactie