Mijn partner overleed. Wat deed dit met mijn financiën?

Thea met hond
29 jun 2021

Het overlijden van een partner is ingrijpend. En in deze zware tijd moet je vaak ook veel regelen. Dat gold ook voor Thea.

Thea: ”Toen bekend werd dat mijn man ziek was, wilden we van alles regelen, maar dat bleef erbij. We hadden de tijd die we samen nog hadden nodig voor elkaar en onze familie en vrienden. Dit betekende dat ik na zijn overlijden veel uitzoekwerk had. Denk bijvoorbeeld aan het achterhalen van wachtwoorden. Er moesten veel abonnementen stopgezet worden en je had vaak een overlijdensverklaring nodig.”

Thea: “Na het overlijden kreeg ik hulp van mijn twee zwagers. Eén zwager hielp bij het regelen van alles rondom de verzekeringen. En een andere zwager keek mee op financieel gebied. Deze hulp was zo welkom, omdat je zelf soms nog overspoeld wordt door verdriet.”

“Ik had het geluk dat het huis al op mijn naam stond en dat ik een eigen inkomen had. We hadden het financieel goed voor elkaar. Daardoor konden onze drie studerende kinderen en ik na het overlijden van mijn partner het leven zoals wij gewend waren normaal voortzetten. Als tip wil ik dan ook meegeven dat het belangrijk is dat je financieel onafhankelijk bent. En dat je verstandig omgaat met geld, zodat je een spaarpotje hebt of opbouwt. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven”, aldus Thea.

Wat te regelen na overlijden?

Omdat je bij het overlijden van een partner veel moet regelen staat op de website wijzeringeldzaken.nl/overlijden een uitgebreide checklist. Ook lees je hier wat je alvast kunt doen om ervoor te zorgen dat je partner en kinderen goed achterblijven.

Voorkomen van financiële zorgen

De gemeente Noordoostpolder wil voorkomen dat inwoners in de schulden terecht komen. Mede daarom kun je met al jouw financiële zorgen bellen naar het sociaal loket van de gemeente. Hilde Oosten, financieel adviseur van het sociaal loket: “We zien dat bepaalde gebeurtenissen in een mensenleven ervoor kunnen zorgen dat iemand in financiële problemen komt. Bijvoorbeeld het krijgen van een kind, ontslag krijgen of het overlijden van een partner.”

Zorgen over geldzaken?

Het sociaal loket is een laagdrempelig informatiepunt waar je advies kunt krijgen wanneer je er zelf even niet uitkomt.

Bel naar 0527 - 63 39 11 of stuur een e-mail naar sociaalloket@noordoostpolder.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie