Schokland 25 jaar werelderfgoed

Luchtfoto Schokland (staat op een van de ansichtkaarten); fotograaf: Freddy Schinkel.
9 dec 2020

Vandaag is het 25 jaar geleden dat het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder als eerste in Nederland de Unesco Werelderfgoed status kreeg. Het archeologische monument met haar bodemschatten schaart zich hiermee in een bijzonder lijstje. Een unieke status die benadrukt hoe bijzonder deze plek is. Waar eeuwenlang mensen woonden, altijd in strijd met het water.

Schokland Werelderfgoed

Schokland is een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. Je vindt sporen van menselijke bewoning tot meer dan 10.000 jaar geleden terug. Je kunt nog altijd zien dat Schokland vroeger een eiland was, tegenwoordig omringd door de strakke vlakken van de Noordoostpolder. Schokland staat symbool voor het leven van de Nederlanders met en de strijd tegen het water. Een plek tussen land en water, rijk aan archeologische bodemschatten. In de bodem zijn aardewerken en gereedschappen uit de prehistorie gevonden, maar ook complete graven, resten van huizen, terpen, kerkresten en dijksystemen.

Wie jarig is trakteert!

Elkaar ontmoeten is lastig in deze tijd en daarom ontvangen de inwoners van Noordoostpolder vandaag een unieke set ansichtkaarten in de brievenbus. Wethouder Marian Uitdewilligen: “Zo blijven we met elkaar in verbinding. De kaarten vertellen het verhaal van Schokland. Over de prachtige natuur, de mooie wandelingen die je er kunt maken, over het oude eiland dat omringd wordt door de strakke vlakken van de polder, over de strijd tegen het water en over mensen die er eeuwenlang hebben gewoond.” De kaarten worden aangeboden door Museum Schokland (Cultuurbedrijf Noordoostpolder), Het Flevo-landschap en gemeente Noordoostpolder.

Uw Reactie
Uw Reactie