Toekomstige burgemeester

Illustratie nieuwe burgemeester
8 mei 2018

Een burgemeester die boven de partijen staat, duidelijke en begrijpelijke taal spreekt en daadkrachtig optreedt bij calamiteiten, dit zijn de belangrijkste vaardigheden die de toekomstige burgemeester van Noordoostpolder moet hebben. Maar liefst 835 inwoners dachten mee en vulden de afgelopen weken de enquete in. Mede met de resultaten van de enquête gaat de gemeenteraad op zoek naar een opvolger voor burgemeester Aucke van der Werff. Van der Werff kondigde begin dit jaar aan dat hij per 1 oktober stopt als burgemeester van Noordoostpolder.

Belangrijke eigenschappen burgemeester

Uit de resultaten blijkt ook dat de inwoners graag zien dat de burgemeester:

  • vooral gericht is op de toekomst van de gemeente en zet de lijnen uit (64% stemmen);
  • zich laat zien als boegbeeld van de gemeente en de gemeenschap (87% stemmen);
  • nadenkt voordat hij/zij ingrijpt en brengt focus aan (prioriteert acties) (82% stemmen);
  • en tot slot oog heeft voor de menselijke belangen, hierdoor kunnen doelen bijgesteld worden (63% stemmen).

“Veel inwoners geven aan dat ze graag zien dat de burgemeester wordt opgevolgd door een vrouw, maar we gaan natuurlijk op zoek naar de beste kandidaat”, aldus Ellen Lindenbergh voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Naast deze resultaten voeren we gesprekken met mensen die nauw samenwerken met de burgemeester. Deze beide resultaten wegen we tot we een geschikt profiel hebben.”

De gemeenteraad bespreekt de uiteindelijke profielschets met Leen Verbeek, de Commissaris van de Koning, in een aparte profielschetsvergadering. Daarna wordt de vacature officieel opengesteld. Lindenbergh: “Het streven is om in de raadsvergadering van december de nieuwe burgemeester te kunnen benoemen.”

Nieuwsgierig naar de resulaten?

Bekijk de volledige resultaten van de enquete in onderstaande PDF.

pdf Resultaten enquête nieuwe burgemeester (PDF, 337.16 KB)