Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Noordoostpolder trapt NK tegelwippen af met tegelomruilactie

31 maart 2023
Nieuws

Op zaterdagochtend 8 april kunnen inwoners van Noordoostpolder een gewipte tuintegel inleveren voor een gratis plantje. Tussen 9 en 11 uur staat een team van Groei en Bloei klaar bij de Intratuin. Noordoostpolder doet voor het eerst mee met het NK tegelwippen. Samen met 150 andere gemeenten willen we Nederlandse tuinen klimaatbestendiger maken en de biodiversiteit bevorderen. Wethouder René van Amersfoort: “een groene en koelere tuin is goed voor het welzijn van mens en dier.”

Waarom is tegelwippen belangrijk?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Gemeente Noordoostpolder roept daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne

 ‘Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Lodewijk. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond’.

Meer informatie en zelf ook meedoen

Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2023. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl.