Overeenkomst voor veilige en gezonde scholen

NadaNOP
28 sep 2017

Gemeente Noordoostpolder, GGD, Tactus verslavingszorg, politie en de VSO, VMBO, HAVO, VWO en MBO scholen in Emmeloord zetten in op een veilige en gezonde leeromgeving. Ze hebben zich daarvoor verenigd in het platform ‘NadaNOP’. Op donderdag 28 september ondertekenden zij een overeenkomst voor deze samenwerking. Daarin staan afspraken over het gebruik van genotsmiddelen in en om de school. Met het hijsen van een speciale NadaNOP vlag werd dat onderstreept.

De vlag zal vanaf vandaag wapperen op alle scholen die meedoen. Dat zijn het Emelwerda College, AERES, de Zonnebloemschool, het Zuyderzee Lyceum, Roc Friese Poort, De Optimist en het Vakcollege. De scholen bieden onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen. De aftrap vond plaats op het Vakcollege aan de Espelerlaan. Leerlingen van de leergang Zorg & Welzijn hebben gezorgd voor een speciaal “NadaNOP-broodje”.

Alle deelnemende partijen voelen zich verantwoordelijk om leerlingen een veilige en gezonde en leeromgeving te bieden. Daarom is besloten om hierover afspraken met elkaar te maken. Bijvoorbeeld over het rookvrij maken van de scholen, dat vanaf 2020 van kracht wordt door nieuwe wetgeving. Dankzij de samenwerking binnen NadaNOP kunnen de partijen dit op een efficiënte manier samen oppakken en gelden vanaf 1 januari 2020 op de scholen dezelfde spelregels. In de samenwerkingsovereenkomst is ook aandacht voor regels als het gaat om drugs- en alcoholgebruik.