Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. Na ongeveer 6 werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. De meeste rijbewijzen zijn 10 jaar geldig.

Let op: bent u jonger dan 18 jaar? Dan mag u alleen autorijden samen met een begeleider. U moet daarvoor een begeleiderspas aanvragen.

In verband met het coronavirus is onze dienstverlening tijdelijk anders dan u gewend bent. Momenteel is er geen vrije inloop. Wel kunt u dagelijks bij ons terecht op afspraak. 
We vragen u om bij verkoudheidsklachten de afspraak te annuleren of te verplaatsen. Ook vragen we u om niet te vroeg te komen. Wachten in de hal is op dit moment niet mogelijk.

Snel rijbewijs aanvragen

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Vraag dan aan de balie om een spoedaanvraag. U kunt uw nieuwe rijbewijs dan binnen 2 werkdagen ophalen.

Eerste aanvraag rijbewijs

Het aanvragen van een eerste rijbewijs kan op telefonische afspraak van maandag t/m donderdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur en op vrijdagochtend van 08.30 - 12.00 uur.

Extra categorie op rijbewijs

Heeft u een extra categorie behaald? Mag u nu bijvoorbeeld naast een personenauto ook een motor besturen? Laat de nieuwe categorie dan bijschrijven in uw rijbewijs. Maak hiervoor telefonisch een afspraak.

Rijbewijs afhalen

  • Na 6 werkdagen haalt u uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.
  • U hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken.
  • Neem het afhaalbewijs en uw oude rijbewijs mee.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie. Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs kunt u online een afspraak maken.

Gezondheidsverklaring

Als u 75 jaar of ouder bent of over een rijbewijs met categorie C,C1, D, D1 en/of E beschikt moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren. Ook kan het zijn dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. De Gezondheidsverklaring die u nodig heeft voor de keuring, kunt u online kopen via Mijn CBR. Ook kunt u het formulier in het gemeentehuis kopen.

Geldigheid

De meeste rijbewijzen zijn 10 jaar geldig. Er zijn een paar uitzonderingen:

 
Soort rijbewijs/leeftijd Geldigheid
Rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E  Maximaal 5 jaar 
Rijbewijs op basis van medische indicatie Geen vaste termijn (afhankelijk van de indicatie). De verloopdatum staat op het rijbewijs
Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent  Tot uw 75ste verjaardag 
Als u 70 jaar of ouder bent  Maximaal 5 jaar
  • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.

  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al heeft. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.

  • Pasfoto die voldoet aan de eisen voor paspoortfoto’s (de pasfoto moet altijd goed lijken en mag niet ouder zijn dan 6 maanden).

  • Geld (contant of pin). U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Rijbewijs € 40,65
  • Gezondheidsverklaring € 37,85
  • Doet u een spoedaanvraag? Dan betaalt u altijd € 34,10 extra.
Uw Reactie
Uw Reactie