Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Scholen uit Lelystad en Noordoostpolder strijden tegen elektronisch afval!

09 maart 2023
Nieuws
Wethouder René van Amersfoort op SWS De Fladderiep in Kraggenburg

Negen basisscholen uit de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder doen van 13 maart tot en met 6 april 2023 mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off door wethouder René van Amersfoort op SWS De Fladderiep in Kraggenburg. De negen deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

Elektronisch afval gratis laten ophalen

Inwoners in de buurt van een van de deelnemende scholen kunnen tussen 13 maart en 6 april gemakkelijk en gratis elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit kan door elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar denk ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste!

Meehelpen

Inleveren van klein elektronisch afval zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Ook hoeven we minder grondstoffen uit de aarde te halen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school met de meeste punten wint een prijs. Als dank voor een bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangen inwoners kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De scholen die in de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder meedoen zijn:

  • IKC Toermalijn,
  • GBS de Helmstok,
  • De Meander Oost,
  • OBS De Albatros,
  • OBS De Driesprong,
  • SWS De Kring,
  • SWS De Fladderiep,
  • SWS De Sprang,
  • OBS Roderik van Voorst.


De E-waste Race Noordoostpolder & Lelystad 2023 is mogelijk gemaakt door Stichting OPEN, Weee Nederland, HVC en de gemeenten Noordoostpolder en Lelystad.