Stemmen voor de Tweede Kamer

Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dan kiest u samen met alle andere kiezers in Nederland welke 150 mensen voor vier jaar in de Tweede Kamer komen. Om het risico op verspreiding van het coronavirus op de verkiezingsdagen zo klein mogelijk te houden, treffen we extra maatregelen. Zo zijn bijvoorbeeld een aantal locaties vervangen, zodat het overal mogelijk is 1.5 meter afstand van elkaar te houden, krijgt iedereen een eigen rood potlood en plaatsen we kuchschermen voor de tafels van de stembureauleden. Dit doen we om ervoor te zorgen dat u veilig kunt stemmen en de stembureauleden veilig hun werk kunnen doen.

Iedereen die op 17 maart 18 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft, ontvangt uiterlijk woensdag 3 maart de stempas thuis. Met die stempas en een geldig identiteitsbewijs kunt u uw stem uitbrengen in een stemlokaal. Als u de stempas kwijt raakt of u heeft ‘m niet ontvangen, dan kunt u vanaf 3 maart een nieuwe aanvragen. Dat kan digitaal of (op afspraak) in het gemeentehuis  tot en met vrijdag 12 maart. Ook andere verkiezingszaken kunt u digitaal regelen.

Stemmen in coronatijd

Vanwege het coronavirus zijn er dit jaar extra mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

  • Zo gaat vooral voor risicogroepen in alle gemeenten een aantal stemlokalen al open op maandag 15 en dinsdag 16 maart.
  • Kiezers van 70+ kunnen ook per brief stemmen. De briefstem kan per post worden verstuurd of worden afgegeven bij het afgiftepunt in het Dokter Jansencentrum.
  • Kunt u zelf niet komen stemmen in het stemlokaal, doordat u coronaklachten heeft? Dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen. Kijk op de achterkant van uw stempas hoe u dit kunt doen. Tip: Bent u met meer kiezers in één gezin? Maak ook gebruik van de volmacht. Zo wordt het minder druk in de stembureaus. Iedereen mag deze verkiezing naast zijn of haar eigen stem, voor drie andere mensen met een volmacht stemmen.

Gezondheidscheck

Misschien heeft u er al over gelezen: we vragen u voordat u naar het stembureau komt zelf een gezondheidscheck te doen. Maar hoe doet u dat precies? Bij de stempas, op de achterkant van de bijsluiter zit een korte checklist. Beantwoord deze vragen voor u zelf, voordat u naar het stembureau vertrekt.  Beantwoordt u een van de vragen met 'ja'? Ga dan niet naar het stemlokaal. U kunt via de achterkant van uw stempas iemand machtigen om uw stem uit te brengen.

Welke partij past het beste bij u?

De Tweede Kamer neemt belangrijke beslissingen. Bijvoorbeeld over hoe gezondheidszorg, het klimaat en het onderwijs geregeld wordt in Nederland. Het is belangrijk dat u stemt op een partij die past bij uw ideeën en wat u op dit moment belangrijk vindt. Weet u nog niet op welke partij u gaat stemmen? Een kies- of stemwijzer kan u hierbij helpen.  Beantwoord vragen en stellingen op stemwijzer.nl of welkepartijpastbijmij.nl en vind uit wat uw politieke voorkeur is.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met Bureau Verkiezingen. Bureau Verkiezingen is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 16.30 uur. En op vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur. U bereikt hen via 06 - 22 63 69 25 of bureauverkiezingen@noordoostpolder.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie