Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Aan de balie rijbewijs verlengen, vervangen of uitbreiden

Wilt u het rijbewijs verlengen of heeft u er een extra categorie bij gehaald? Dan kunt u dit persoonlijk aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Hoe werkt het?

U maakt via bovenstaande knop een afspraak. 

Wat u moet meenemen: 

  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisenexterne-link-icoon. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn.
  • Een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument.
  • Contant geld of een pinpas, zodat u gelijk kunt afrekenen. 

Na 5 werkdagen ligt het rijbewijs klaar. Met een spoedaanvraag vóór 14.00 uur ligt het rijbewijs meestal de volgende dag al klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen. 

Ophalen kan zonder afspraak bij de receptie. Dit kan tijdens openingstijden. Kom persoonlijk uw rijbewijs ophalen en neem uw oude rijbewijs mee.
Is uw rijbewijs verlopen? Neem dan een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument mee. 

Het is ook mogelijk om online uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Kosten

Meer informatie

Heeft u snel een rijbewijs nodig? U kunt hiervoor een afspraak maken en bij de balie aangeven dat het een spoedprocedure betreft. Doet u een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt het rijbewijs meestal de volgende dag al voor u klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

Er zijn extra kosten verbonden aan een spoedaanvraag.

Wilt u een groot rijbewijs aanvragen? Dan moet u zich eerst laten keuren door een arbo-arts. Ook heeft u goedkeuring van het CBR nodig. Op de website van het CBR leest u meer over de gezondheidsverklaring en de keuringexterne-link-icoon.

Is uw gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Dan kunt u op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden. Het is ook mogelijk om online uw rijbewijs verlengen of met een categorie uitbreiden.

Ook geldt de richtlijn vakbekwaamheidexterne-link-icoon voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden totdat u een nieuw rijbewijs heeft. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

U kunt op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden. Het is ook mogelijk om online uw rijbewijs verlengen of met een categorie uitbreiden.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt er iemand misbruik van? Doe dan aangifte van de vermissing van het rijbewijs. Via de RDW kunt u het vermiste rijbewijs online ongeldigexterne-link-icoon laten verklaren. Deze aangifte kunt u niet meer terugdraaien.

Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen aan de balie. Maak hiervoor een afspraakexterne-link-icoon.

Meer informatie over de aangifte van een vermist of gestolen rijbewijs vindt u op de website van de RDWexterne-link-icoon.

Let op: Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. 

Voor een medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kunt u kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBRexterne-link-icoon.

In de volgende situaties moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

Als u 75 jaar of ouder bent, moet u zich eerst laten keuren. De keuring gaat via het CBR. Er zijn kosten verbonden aan de gezondheidsverklaring.
Voor een medische keuring moet u een aantal stappen ondernemen, een stappenplan vindt u op rijksoverheidexterne-link-icoon.
U kunt de verklaring digitaal aanvragen via het CBRexterne-link-icoon. De papieren Gezondheidsverklaring voor 75+ is ook verkrijgbaar bij de gemeenten. U kunt ons bellen voor een afspraak (0527) 63 39 11.

Uw buitenlandse rijbewijs kunt u nog een tijdje gebruiken nadat u in Nederland bent komen wonen. Hoe lang u uw buitenlandse rijbewijs kunt gebruiken, hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. Dit kunt u nalezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.externe-link-icoon

Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Hiervoor moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U maakt hiervoor een afspraakexterne-link-icoon.

Vanaf 1 juli 2023 heeft elk rijbewijs een inlogfunctie.

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Kan ik ook met een ouder rijbewijs inloggen?  

Ja, als u een rijbewijs heeft uit de periode 26 mei 2018 tot 1 juli 2023. U ontvangt geen brief met een pincode. U kunt zelf via DigiD een pincode aanvragen. Dit is niet verplicht. U betaalt daarvoor € 3,50 legeskosten. Voor rijbewijsaanvragen vanaf 1 juli 2023 zit dit bedrag al bij de kosten in.  

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht op www.digid.nlexterne-link-icoon.