Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Online rijbewijs verlengen of uitbreiden

Wilt u het rijbewijs verlengen of heeft u er een extra categorie bij gehaald? Dan kunt u dit online aanvragen. U kunt het rijbewijs daarna afhalen bij het gemeentehuis. Dit kan zonder afspraak tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Hoe werkt het?

Neem uw rijbewijs mee naar een RDW-erkende fotograafexterne-link-icoon. In de Noordoostpolder kunt u terecht bij de Drukwinkel, Foto Jan en Kyhan Computers. Bij de fotograaf zet u ook uw handtekening voor op uw nieuwe rijbewijs. Naast de kosten voor het maken van de pasfoto betaalt u bij de fotograaf ook kosten voor het verwerken van de handtekening.  

Vervolgens krijgt u bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat u de aanvraag online kan doen. Dit kan door in te loggen met uw DigiD op de website van de RDW. U betaalt de aanvraag via IDEAL.  

U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaarligt in het gemeentehuis. U moet een afspraak maken voor het afhalenexterne-link-icoon. Neem dan uw oude rijbewijs én een legitimatiebewijs mee. 

Het is ook mogelijk om op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Kosten

  • Rijbewijs € 51,10
  • Naast de kosten voor het maken van de pasfoto betaalt u bij de fotograaf ook kosten voor het verwerken van de handtekening. Dit bedrag kan verschillen per fotograaf. 

  • Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig van het CBRexterne-link-icoon. Bijvoorbeeld als u een vrachtwagenrijbewijs heeft of vanaf een bepaalde leeftijd.

Meer informatie

Meer informatie over het online aanvragen van het rijbewijs vindt u op de website van het RDWexterne-link-icoon.

Wilt u een groot rijbewijs aanvragen? Dan moet u zich eerst laten keuren door een arbo-arts. Ook heeft u goedkeuring van het CBR nodig. Op de website van het CBR leest u meer over de gezondheidsverklaring en de keuringexterne-link-icoon.

Is uw gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Dan kunt u online uw rijbewijs verlengen of met een categorie uitbreiden. Het is ook mogelijk om op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Ook geldt de richtlijn vakbekwaamheidexterne-link-icoon voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden totdat u een nieuw rijbewijs heeft. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

U kunt online uw rijbewijs verlengen of met een categorie uitbreiden. Het is ook mogelijk om op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt er iemand misbruik van? Doe dan aangifte van de vermissing van het rijbewijs. Via de RDW kunt u het vermiste rijbewijs online ongeldigexterne-link-icoon laten verklaren. Deze aangifte kunt u niet meer terugdraaien.

Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraakexterne-link-icoon.

Meer informatie over de aangifte van een vermist of gestolen rijbewijs vindt u op de website van de RDWexterne-link-icoon.

Let op: Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Voor een medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kunt u kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBRexterne-link-icoon.

In de volgende situaties moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

Als u 75 jaar of ouder bent, moet u zich eerst laten keuren. De keuring gaat via het CBR. Er zijn kosten verbonden aan de gezondheidsverklaring.
Voor een medische keuring moet u een aantal stappen ondernemen, een stappenplan vindt u op rijksoverheidexterne-link-icoon.

U kunt de verklaring digitaal aanvragen via het CBRexterne-link-icoon. De papieren Gezondheidsverklaring voor 75+ is ook verkrijgbaar bij de gemeente. U kunt ons bellen voor een afspraak (0527) 63 39 11.

Uw buitenlandse rijbewijs kunt u nog een tijdje gebruiken nadat u in Nederland bent komen wonen. Hoe lang u uw buitenlandse rijbewijs kunt gebruiken, hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. Dit kunt u nalezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.externe-link-icoon

Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Hiervoor moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U kunt hiervoor een afspraak makenexterne-link-icoon.

Vanaf 1 juli 2023 heeft elk rijbewijs een inlogfunctie.

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Kan ik ook met een ouder rijbewijs inloggen?  

Ja, als u een rijbewijs heeft uit de periode 26 mei 2018 tot 1 juli 2023. U ontvangt geen brief met een pincode. U kunt zelf via DigiD een pincode aanvragen. Dit is niet verplicht. U betaalt daarvoor € 3,50 legeskosten. Voor rijbewijsaanvragen vanaf 1 juli 2023 zit dit bedrag al bij de kosten in.  

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht op www.digid.nlexterne-link-icoon.