Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Online rijbewijs verlengen of uitbreiden

Wilt u het rijbewijs verlengen of heeft u er een extra categorie bij gehaald? Dan kunt u dit online aanvragen. U kunt het rijbewijs daarna afhalen bij het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak.

Hoe werkt het?

Neem uw rijbewijs mee naar een RDW-erkende fotograaf. In de Noordoostpolder kunt u terecht bij de Drukwinkel, Foto Jan en Kyhan Computers. Bij de fotograaf zet u ook uw handtekening voor op uw nieuwe rijbewijs. Naast de kosten voor het maken van de pasfoto betaalt u bij de fotograaf ook kosten voor het verwerken van de handtekening.  

Vervolgens krijgt u bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat u de aanvraag online kan doen. Dit kan door in te loggen met uw DigiD op de website van de RDW. U betaalt de aanvraag via IDEAL.  

U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaarligt in het gemeentehuis. U moet een afspraak maken voor het afhalen. Neem dan uw oude rijbewijs én een legitimatiebewijs mee. 

Het is ook mogelijk om op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Kosten

  • Rijbewijs € 44,65
  • Naast de kosten voor het maken van de pasfoto betaalt u bij de fotograaf ook kosten voor het verwerken van de handtekening. Dit bedrag kan verschillen per fotograaf. 

  • Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig van het CBR. Bijvoorbeeld als u een vrachtwagenrijbewijs heeft of vanaf een bepaalde leeftijd.

Meer informatie

Meer informatie over online aanvragen

Meer informatie over het online aanvragen van het rijbewijs vindt u op de website van het RDW.

Aanvragen groot rijbewijs (C, D, CE of DE)

Wilt u een groot rijbewijs aanvragen? Dan moet u zich eerst laten keuren door een arbo-arts. Ook heeft u goedkeuring van het CBR nodig. Op de website van het CBR leest u meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Is uw gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Dan kunt u online uw rijbewijs verlengen of met een categorie uitbreiden. Het is ook mogelijk om op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Ook geldt de richtlijn vakbekwaamheid voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden totdat u een nieuw rijbewijs heeft. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

U kunt online uw rijbewijs verlengen of met een categorie uitbreiden. Het is ook mogelijk om op het gemeentehuis persoonlijk uw rijbewijs te verlengen of met een categorie uit te breiden.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt er iemand misbruik van? Doe dan aangifte van de vermissing van het rijbewijs. Via de RDW kunt u het vermiste rijbewijs online ongeldig laten verklaren. Deze aangifte kunt u niet meer terugdraaien.

Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Meer informatie over de aangifte van een vermist of gestolen rijbewijs vindt u op de website van de RDW.

Let op: Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Voor een medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kunt u kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR.

In de volgende situaties moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

Rijbewijs verlengen bij 75 jaar of ouder

Als u 75 jaar of ouder bent, moet u zich eerst laten keuren. De keuring gaat via het CBR. Er zijn kosten verbonden aan de gezondheidsverklaring.
Voor een medische keuring moet u een aantal stappen ondernemen, een stappenplan vindt u op rijksoverheid.

U kunt de verklaring digitaal aanvragen via het CBR. De papieren Gezondheidsverklaring voor 75+ is ook verkrijgbaar bij de gemeente. U kunt ons bellen voor een afspraak (0527) 63 39 11.

Buitenlands rijbewijs omzetten naar een Nederlands rijbewijs

Uw buitenlandse rijbewijs kunt u nog een tijdje gebruiken nadat u in Nederland bent komen wonen. Hoe lang u uw buitenlandse rijbewijs kunt gebruiken, hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. Dit kunt u nalezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Hiervoor moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U kunt hiervoor een afspraak maken.