Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Inkomsten doorgeven

Heeft u een uitkering Participatiewet, IOAW of IOAZ en heeft u daarnaast inkomsten? Dan moet u elke maand aan ons doorgeven hoeveel u ontving. Met uw informatie kunnen wij berekenen hoeveel uitkering u dan nog moet ontvangen.
U geeft de inkomsten heel gemakkelijk aan door op de bovenstaande button te klikken. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig.

Veel gestelde vragen

De hoogte van een uitkering is maximaal het sociaal minimum. Als u inkomen heeft, dan vullen wij u aan tot het sociaal minimum. Om de aanvulling te kunnen berekenen, moeten wij weten hoe hoog uw inkomen is. Moet u uw inkomsten doorgeven en doet u het niet? Dan ontvangt u ook geen betaling van ons. Geeft u uw inkomsten wel door, maar later? Dan ontvangt u later een betaling van ons.

Wij betalen de uitkering meestal op de laatste werkdag van de maand. In sommige gevallen ontvangt u laat een inkomensspecificatie. Als u daarop moet wachten, dan ontvangt u ook later uw uitkering. Dit kan soms problemen opleveren. In dat geval kunt u ook een schatting van uw inkomsten opgeven. Dan kunnen wij een aanvullende uitkering betalen op basis van een voorlopige berekening.

U moet wel uw inkomensspecificatie zo snel mogelijk aan ons geven. Daarmee stellen wij vast of de schatting juist was. Soms is de schatting te hoog en krijgt u een beetje geld terug. Soms is de schatting te laag en dan houden wij de volgende maand een extra bedrag op uw uitkering in.

Let op! Wij passen geen nieuwe schatting toe als u van de eerdere schatting nog geen gegevens inleverde. 

Als u over uw inkomsten vakantiegeld opbouwt, dan moet wij daarmee rekening houden. De wet verplicht ons om dit per maand te berekenen. Voor de berekening maken wij gebruik van de rekenregels uit de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ.

Er zijn regelingen over inkomstenvrijlatingen. Die gelden alleen voor inkomsten uit arbeid. Wilt u weten welke regelingen er zijn, welke voorwaarden er gelden en of u er gebruik van kunt maken? Neem dan contact op met uw klantmanager inkomen.