Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Laadpalen

Heeft u een elektrische auto maar geen oplaadmogelijkheid bij uw eigen woning? Dan kunt u een verzoek indienen voor een openbare (publieke) laadpaal. Wij vinden het belangrijk dat elektrische rijders binnen 250 meter loopafstand van hun huis een openbaar laadpunt kunnen vinden.

Wat u moet weten

De gemeente Noordoostpolder stimuleert elektrisch rijden. Elektrisch rijden is schoner, stiller en energiezuiniger en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. De gemeente gaat daarom  meer laadpalen plaatsen waardoor het voor iedereen gemakkelijker wordt om elektrisch te rijden.

Aanvragen voor een laadpaal worden getoetst aan de volgende voorwaarden:

  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 18 uur per week in deze gemeente
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden die volgens de technische specificaties van de fabrikant minimaal 45 km volledig elektrisch kan rijden
  • U bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een publieke parkeerplaats op straat

Een laadpunt op eigen terrein

Wilt u een laadpunt op een oprit of parkeerplaats op eigen terrein bij uw woning of bedrijf? Dan hoeft u dit niet te melden of aan te vragen bij de gemeente. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf bij een van de leveranciers van laadpalen.

Doorlooptijd

Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte enige tijd kan duren. Vanaf de aanvraag kost de voorbereiding, de wettelijke bezwaartermijn en de aanleg van de aansluiting 4 tot 6 maanden.

Meer weten?

Zie dan het schema uitbreiding openbare laadinfrastructuur.
Na de aanvraag kunt u het proces tot plaatsing volgen via het overzicht van laadpunten in uw buurt.

Aanvragen

MRA-E regelt de plaatsing van de openbare laadpalen. MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
Ga naar het aanmeldformulier op hun website: laadpaal.mrae.nl en dien een verzoek in.

Wij gaan daarna kijken of uw verzoek voldoet aan de voorwaarden. Ook kijken wij of er een geschikte locatie is voor een publieke laadpaal in uw omgeving. Het is namelijk belangrijk dat de locatie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is zodat zoveel mogelijk mensen de laadpaal gemakkelijk kunnen vinden. Hierbij moet het mogelijk zijn om twee voertuigen per paal te laten laden.

Kosten

Aan de plaatsing van openbare laadpalen zijn voor de aanvragers geen kosten verbonden. Deze kosten neemt de gemeente op zich. Wel berekent de provider kosten voor het laden.

TIP

Zijn er meer bewoners in uw buurt die elektrisch rijden? Vraag of zij ook een verzoek indienen. Dit geeft ons een beter beeld van de behoefte in uw buurt.