Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Laadpalen

Heeft u een elektrische auto maar geen oplaadmogelijkheid bij uw eigen woning? Dan kunt u een verzoek indienen voor een openbare (publieke) laadpaal. Wij vinden het belangrijk dat elektrische rijders binnen 250 meter loopafstand van hun huis een openbaar laadpunt kunnen vinden.

Wat u moet weten

De gemeente Noordoostpolder stimuleert elektrisch rijden. Elektrisch rijden is schoner, stiller en energiezuiniger en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. De gemeente gaat daarom meer laadpalen plaatsen waardoor het voor iedereen gemakkelijker wordt om elektrisch te rijden.

Voorwaarden

Aanvragen voor een laadpaal worden getoetst aan de volgende voorwaarden:

  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 18 uur per week in deze gemeente.
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden die volgens de technische specificaties van de fabrikant minimaal 45 km volledig elektrisch kan rijden.
  • U bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een publieke parkeerplaats op straat.

Is uw aanvraag goedgekeurd, dan kiest MRA-E een geschikte laadplek op deze laadkaart.

Een laadpunt op eigen terrein

Wilt u een laadpunt op een oprit of parkeerplaats op eigen terrein bij uw woning of bedrijf? Dan hoeft u dit niet te melden of aan te vragen bij de gemeente. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf bij een van de leveranciers van laadpalen. Kijk hiervoor ook op de website vveladen.nl.

Laadkaart

Op de laadkaart kunt u kijken waar parkeerplekken voor laadpunten gereserveerd zijn. Deze laadkaart is in 2022 tot stand gekomen in samenwerking met inwoners.

In de komende jaren neemt de vraag naar laadpalen toe. Om de plaatsing van een laadpaal sneller te laten verlopen heeft de gemeente vooraf gekeken welke locaties technisch en verkeerskundig geschikt zijn. Deze locaties zijn in een laadkaart gepresenteerd. Hierop kon men van 21 november tot 5 december op 2022 reageren.

In totaal zijn 171 reacties binnengekomen op 79 verschillende locaties en waren 130 locaties voorgesteld in de laadkaart. Na het verwerken van de reacties is gekeken welke aanpassingen nodig en mogelijk waren. Vervolgens zijn de locaties vastgesteld in een verkeersbesluit. De vastgestelde locaties zijn op de website laadkaart.mrae.nl zichtbaar met een grijze e-stekker. De laadpalen worden pas geplaatst wanneer een aanvraag is ingediend en goedgekeurd.

Aanvragen

MRA-E regelt de plaatsing van de openbare laadpalen. MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
Ga naar het aanmeldformulier op hun website laadpaal.mrae.nl en dien een verzoek in.

MRA-E beoordeelt daarna of uw verzoek voldoet aan de voorwaarden. Is uw verzoek goedgekeurd? Dan kiest MRA-E een plek op de laadkaart die voor u het meest geschikt is. Het is namelijk belangrijk dat de locatie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is.  Zo kunnen zoveel mogelijk mensen de laadpaal gemakkelijk vinden en gebruiken. Hierbij moet het mogelijk zijn om twee voertuigen per laadpaal te laten laden.

Doorlooptijd

Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal enige tijd kan duren. De aanvraag tot en met plaatsing en aansluiting duurt 6 tot 12 maanden.

Kosten

Aan de plaatsing van openbare laadpalen zijn voor de aanvragers geen kosten verbonden. Deze kosten neemt de gemeente op zich. Wel berekent de provider kosten voor het laden.

Tip

Zijn er meer bewoners in uw buurt die elektrisch rijden? Vraag of zij ook een verzoek indienen. Dit geeft ons een beter beeld van de behoefte in uw buurt.