Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Legal Graffiti Wall in Emmeloord

15 maart 2024
Nieuws

De achterkant van de gymzaal aan de Amsterdamweg in Emmeloord is vanaf 16 maart een legal graffiti wall. Een legal wall is een muur die door de gemeente wordt vrijgegeven om legaal graffiti te spuiten. Dit initiatief is tot stand gekomen dankzij de inzet van Istvan (23) in samenwerking met de jongerenwerkers van Carrefour.

Het idee voor de legal graffiti wall werd geïnitieerd tijdens de jongerenavond bij de Wellerwaard in september 2023. De jongerenwerkers van Carrefour dachten vanuit het project jongerenparticipatie met hem mee en gaven samen met hem vorm aan zijn idee. Dit project legt de focus op hoe jongeren zelf hun talenten kunnen inzetten.

Gymzaal aan de Amsterdamweg

Linda Verduin moedigt het initiatief van Istvan aan: “Graffiti spuiten in de openbare ruimte is verboden. Maar wat als er een plek is waar het wél mag? Deze graffiti wall is zo'n plek. Op deze muur mag iedereen zijn of haar kunstwerk spuiten. De muur is al voorzien van graffiti, laten we deze muur nog mooier maken.” Deze muur was eerder al voorzien van graffiti in samenwerking met de Windkracht 10.

Vermindering van vandalisme 

Ervaringen in andere gemeenten tonen aan met dat met de komst van een legal graffiti wall de illegale graffiti in de omgeving afneemt. Op deze legale plek krijgen artiesten namelijk de kans om elkaar te ontmoeten en hun passie te delen. Istvan draagt samen met een groep enthousiaste en gepassioneerde graffiti spuiters zorg voor deze plek.

Het Deelwerk stelt privéterrein beschikbaar

Bedrijf Het Deelwerk raakte op de hoogte van het initiatief van Istvan en stelde een muur op hun privéterrein beschikbaar voor graffiti-artiesten. Zaterdag 16 maart is daarom ook de opening van de muur bij Het Deelwerk, georganiseerd door Istvan, Het Deelwerk en jongerenwerk Carrefour. Inwoners van de Noordoostpolder zijn van harte welkom om de kunstwerken van graffiti-artiesten, van binnen en buiten de polder, te komen bewonderen.