Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Noordoostpolder
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Noordoostpolder

Maak kennis met Kiymet en Daniëlle van het Financieel Loket

14 mei 2025
Nieuws
Kiymet en Danielle medewerkers van het financieel loket

Bij de gemeente werken iedere dag talloze mensen aan een Noordoostpolder waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Wie zijn zij? Wat doen ze nou eigenlijk? En wat zijn hun drijfveren? We stellen twee van onze collega’s aan je voor.

HALLO, MAAK KENNIS MET…

Het woord is aan Kiymet en Daniëlle van het Financieel Loket.

Gehighlighte tekst: Wie: Kiymet Sezer en Daniëlle Geluk
Wat: Kiymet - financieel adviseur en Daniëlle - medewerker vroegsignalering
Sinds: mei 2023 (Kiymet), januari 2023 (Daniëlle) 

"Wij zijn er om je verder te helpen, niet om te oordelen."

Bij het Financieel Loket van de gemeente Noordoostpolder kunnen inwoners terecht wanneer zij het financieel moeilijk hebben. Dat kan zowel ná een melding van vroegsignalering als op eigen initiatief. Kiymet en Daniëlle staan klaar om te helpen. “Hoe eerder mensen zich melden, hoe beter,” vertellen ze. “Ons doel is altijd om mensen weer perspectief te bieden en te voorkomen dat er hoge schulden volgen.”

Iedere maand ontvangt het Financieel Loket meldingen van vaste lastenpartners zoals zorgverzekeraars, woningcorporaties, waterbedrijven en energiemaatschappijen. “Dat noemen we een melding van vroegsignalering. Dankzij vroegsignalering kunnen we de inwoners tijdig een helpende hand reiken,” legt Daniëlle uit. De groei van meldingen is de afgelopen jaren flink gestegen: van 100-120 meldingen per maand in 2023 naar 250-300 meldingen in 2025. 

“Zodra wij een seintje krijgen dat er betalingsachterstanden zijn, proberen we contact op te nemen, bijvoorbeeld via telefoon, e-mail, WhatsApp of huisbezoek.”

Toch stappen veel mensen pas laat naar het loket, vaak door schaamte. “Daarom maken wij het zo laagdrempelig mogelijk: we bieden hulp proactief aan, zijn persoonlijk betrokken en handelen altijd zonder oordeel,” zegt Kiymet.

Signaleren en helpen 

Dankzij de wettelijke taak van vroegsignalering (verplicht sinds 2021) kan het Financieel Loket inwoners in een vroeg stadium benaderen. “Zelfs als mensen niet direct reageren, planten we soms een zaadje,” vertelt Daniëlle. “Mensen bewaren bijvoorbeeld ons kaartje en bellen maanden later alsnog.”

“Het belangrijkste is dat inwoners weten dat wij er zijn om te helpen, niet om hen te wijzen op wat zij niet goed doen.”

Onze aanpak is altijd persoonlijk en gericht op de behoefte van de inwoner. “We ontvangen inwoners op het gemeentehuis of gaan naar hen toe als reizen lastig is,” zegt Kiymet. “We nemen ruim de tijd, brengen niet alleen de financiële situatie in kaart, maar kijken ook breder. Soms spelen psychische problemen, verslavingen of andere zorgen mee,” vult Daniëlle aan.

De impact van schulden

De stress die schulden veroorzaken, maakt het extra lastig voor inwoners om overzicht te houden. Het is moeilijker om te focussen op wat wel goed gaat. Bovendien heeft het een negatieve invloed op de gezondheid. “Daarom begeleiden we inwoners stap voor stap,” vertelt Daniëlle. “We zetten in op motivatie: blijven aanmoedigen, vieren kleine successen en we zijn er als het even tegenzit.” 

“Voor veel mensen is het een enorme opluchting als de stress afneemt, dat we daar een rol in mogen spelen, maakt ons werk waardevol.”

Samen sterker 

In bepaalde gevallen volstaat het om inzicht te bieden in de financiële administratie, terwijl in andere gevallen externe partners worden ingeschakeld. Het Financieel Loket werkt nauw samen met partners zoals woningcorporatie Mercatus, welzijnsorganisatie Carrefour, Humanitas Noordoostpolder, de Voedselbanken en het Zelfstandigen Loket. “Zo kunnen we snel schakelen en maatwerk bieden,” zegt Kiymet. “Wanneer iemand recht heeft op ondersteuning of hulp, zorgen wij voor een warme overdracht. Wanneer inwoners het spannend of moeilijk vinden om gesprekken met instanties te voeren, dan zijn wij ook bereid hierin te ondersteunen.”

Het Financieel Loket heeft daarnaast een nauwe samenwerking met Kredietbank Nederland. “Als iemand in aanmerking komt voor een schuldregeling, dragen wij de inwoner aan hen over. Het traject van schuldenhulpverlening is onlangs aanzienlijk ingekort van 3 jaar naar 1,5 jaar. Dat maakt het overzichtelijker en beter vol te houden,” legt Kiymet uit.

Uitdagingen in het werk

Werken bij het Financieel Loket is uitdagend. “Een groot probleem is dat mensen vaak (te) lang wachten met hulp zoeken,” zegt Daniëlle. “We zien ingewikkelde situaties bij arbeidsmigranten die de Nederlandse regels niet goed kennen. Ook jongeren komen snel in de problemen, bijvoorbeeld door het niet betalen van de zorgpremie. Of door schulden bij bedrijven zoals Klarna (achteraf betalen), verslaving of crypto.

“Ons werk draait om maatwerk en doorzetten,” vult Kiymet aan. “De eerste periode is intensief, er wordt veel gevraagd om een helder beeld van de situatie te krijgen. Dat is een cruciale tijd, wat veel inwoners moeilijk vinden, maar doorzetten biedt perspectief!

Resultaten die ertoe doen 

Hoewel niet elke situatie succesvol is, zijn er talloze mooie voorbeelden. “Zoals de inwoner die na weken eindelijk de telefoon opnam. Dankzij onze hulp kon hij zijn huis behouden,” vertelt Daniëlle. “En die moeder die, door een betalingsregeling, haar gezin weer stabiliteit kon bieden.”

“Het voelt ontzettend waardevol als we kunnen voorkomen dat iemand zijn huis kwijtraakt”.

Belangrijke tekst: Het is nooit te laat om te beginnen
Kiymet en Daniëlle hopen dat steeds meer inwoners de stap durven zetten. “Financiële stress hoeft niet je leven te bepalen,” benadrukken ze. “Er is hulp, en het is nooit te laat om te beginnen.”

Heb je financiële zorgen? Je bent niet alleen. Wacht niet op een melding van vroegsignalering vanuit de gemeente - je kunt altijd zelf contact opnemen.

  • Belangrijke tekst: Bel het algemene telefoonnummer van de gemeente: 0527- 63 39 11

  • Belangrijke tekst: Kom langs bij het Sociaal Loket (open inloop op dinsdag- en donderdagochtend in de Thuiskamer van het gemeentehuis)

  • Belangrijke tekst: Doe een melding via de website van de gemeente Noordoostpolder

  • Belangrijke tekst: Of mail naar het Sociaal Loket: sociaalloket@noordoostpolder.nl.

“Kiymet, Daniëlle of collega Armine helpen je graag verder, of je probleem nu groot of klein is.”

Gehighlighte tekst: Zoals je in het verhaal van Kiymet en Daniëlle kunt lezen, zijn wij in de Noordoostpolder ‘goed voor elkaar’. Wil jij hier ook een bijdrage aan leveren of heb je interesse en vragen? Wij horen graag van je! recruitment@noordoostpolder.nl