Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Meedoenpakket Ouderen

Wij vinden het belangrijk dat alle ouderen in de gemeente Noordoostpolder mee kunnen doen. Soms lukt dit niet. Heeft u de AOW-leeftijd en een laag inkomen? Misschien komt u in aanmerking voor het Meedoenpakket ouderen. Hiermee kunt u sociale, sportieve, educatieve of culturele activiteiten ondernemen.
Let op! U kunt het tegoed voor activiteiten alleen aanvragen in de periode vanaf 1 januari tot en met 30 september.

Informatie andere talen

Hoe vraagt u het Meedoenpakket ouderen aan?

U vraagt Meedoenpakket ouderen heel gemakkelijk online aan door op de bovenstaande button 'aanvragen met DigiD' te klikken. 

Kan of wilt u geen gebruik maken van een online formulier?
Dan kunt u het onderstaand PDF-formulier ook downloaden en na het invullen en ondertekenen naar ons sturen.

Let op! U kunt alleen aanvragen in de periode vanaf 1 januari tot en met 30 september

U kunt ook het aanvraagformulier met bijlagen e-mailen naar bijzonderebijstand@noordoostpolder.nl. Zorg ervoor dat de bestanden dan goed leesbaar zijn (niet te klein en niet te groot). Ook mag u het bij de receptie in het gemeentehuis inleveren

Heeft u een vraag over deze regeling? Misschien staat het antwoord onder ‘veel voorkomende vragen’.

Voorwaarden voor het Meedoenpakket ouderen

De voorwaarden zijn officieel vastgelegd in beleidsregels Meedoenpakket 2018 gemeente Noordoostpolderexterne-link-icoon.

De voorwaarden zijn:

  • U heeft de AOW-leeftijd;
  • U woont in de gemeente Noordoostpolder, en;
  • U heeft een laag inkomen;

Veel voorkomende vragen

Het Meedoenpakket ouderen is een digitaal tegoed van € 100,00. Dit tegoed kunt u besteden aan sportieve, sociale, educatieve of culturele activiteiten.

In een online omgeving activeert u uw tegoed. Daarna kunt u in dezelfde omgeving activiteiten kiezen. U kunt alleen activiteiten kiezen die daar worden aangeboden. Heeft u hulp nodig om uw tegoed te activeren of te verzilveren? Neem dan contact met het Sociaal Loket op. Zij kunnen u advies geven over instanties die u kunnen helpen. Via deze link gaat u naar de online omgeving Meedoenpakket webshop (forus.io)externe-link-icoon

Dit is een netto-inkomen per maand exclusief vakantiegeld dat gelijk is aan of lager is dan 110% van de bijstandsnorm per maand exclusief vakantiegeld. Hieronder ziet u een paar voorbeeldbedragen. De bedragen zijn gebaseerd op de bijstandsnormen per 1 januari 2024.

Woon- en leefsituatie

110% van de bijstandsnorm
exclusief vakantietoeslag

AOW-leeftijd alleenwonend*

€ 1.489,92

AOW-leeftijd gehuwd*

€ 2.019,27

* Een AOW’er krijgt per persoon elke maand ook € 5,50 inkomensondersteuning. Dit bedrag is geen inkomen en nemen wij dan ook niet mee in de berekening. Krijgt u naast u AOW ook een particulier pensioen? Ook hier passen wij vrijlatingen toe. De vrijlating is voor een alleenstaande € 25,05 en voor een echtpaar € 50,10. 

Let op! Zorg- en huurtoeslag tellen wij niet mee als inkomen.

Nee, uw (gezins)vermogen telt niet mee.

Nee, uw (gezins)vermogen telt niet mee.

Dat kan als hij / zij aan de voorwaarden voldoen. Het Meedoenpakket ouderen is een individuele verstrekking. Ondanks dat een individuele verstrekking is, kijken wij naar het totale (gezins)inkomen om te bepalen of het inkomen gelijk is aan of lager is dan de grens die wij hanteren.

Nee, dat kan niet.

Zolang u aan de voorwaarden voldoet, kunt u het Meedoenpakket ouderen maximaal één keer per kalenderjaar ontvangen. Hiervoor dient u een schriftelijke aanvraag in.

Het tegoed is slechts tot en met 31 december te gebruiken. Dit betekent dat als u het tegoed laat aanvraagt (bijvoorbeeld in december), u heel snel uw tegoed moet verzilveren. Dit vinden wij onwenselijk. Door de aanvraagperiode in te korten heeft u altijd voldoende tijd om uw tegoed te verzilveren.

Zolang u aan de voorwaarden voldoet, kunt u het Meedoenpakket ouderen maximaal één keer per kalenderjaar ontvangen. Hiervoor dient u een schriftelijke aanvraag in.

Het is uw eigen keuze om te bepalen wanneer u het aanvraagt. Wel zijn er 3 belangrijke zaken om te onthouden:

  • U kunt alleen aanvragen in het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft;
  • Een toegekend tegoed is geldig tot en met 31 december. Daarna vervalt het eventuele resterend tegoed. Het is verstandig om een aanvraag op tijd in te dienen. Hierdoor heeft u voldoende gelegenheid om uw tegoed te besteden. Ook heeft de aanbieder van de activiteit tijd nodig om het verschuldigde bedrag op tijd de declareren;
  • U kunt geen tegoed over voorgaande jaren (terugwerkende kracht) krijgen

Wij mogen er 8 weken over doen. Als het heel druk is, mogen wij er nog langer over doen. Dit willen wij graag voorkomen. Wij streven altijd naar een snelle afhandeling. U kunt zelf ook meehelpen om zo snel mogelijk een reactie op uw aanvraag te krijgen. Stuur alle informatie die nodig is om uw aanvraag te beoordelen direct mee., dan kunnen wij sneller een beslissing nemen.

Misschien kunt u hulp krijgen van uw kinderen, familie, vrienden, buren of kennissen. Heeft u dit niet of kunnen zij u niet helpen? Neem dan contact met het Sociaal Loket op. Zij kunnen u advies geven over instanties die u wel kunnen helpen.

Wat fijn dat u zich wilt aanmelden met uw activiteiten. Via deze link Aanmelden (forus.io)externe-link-icoon gaat u naar de online omgeving waar u zich als aanbieder van activiteiten aanmeldt. Wel zijn er 2 belangrijke zaken om te weten zodat wij uw aanvraag goedkeuren:

  • De aangeboden activiteit is ook geschikt voor personen met de AOW-leeftijd.
  • De aangeboden activiteit is een sportieve, culturele, educatieve of sociale activiteit.

Via Helpcentrum (forus.io)externe-link-icoon kunt u meer informatie vinden.