Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Meer aandacht voor misstanden in huurwoningen in Noordoostpolder

06 juni 2024
Nieuws

‘Staat jouw deur open voor iedereen?’; onder die noemer starten gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus een campagne tegen misstanden in huurwoningen. De woningen worden soms misbruikt door criminelen om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Ze krijgen toegang doordat bewoners een kamer of ruimte afstaan. De campagne, in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem, vergroot het bewustzijn van huurders, brengt signalen onder de aandacht en verlaagt de drempel om te melden.

Veiligheid in de buurt

Naast de directe gevolgen voor de vaak kwetsbare huurders heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Roger de Groot: “Mensen onderschatten dit soort risico’s – ze willen zich niet met een buurman bemoeien – maar als het mis gaat kun je wel geconfronteerd worden met de gevolgen zoals brand, ontploffing, kortsluiting, geweld, etc. Dit moeten we vooral zien te voorkomen.”

Hulp bewoners onmisbaar

Buurtbewoners signaleren vaak als eerste dat er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen te herkennen. Denk aan het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

Uw hulp is onmisbaar bij het tegengaan van misstanden in uw eigen buurt. Ziet u dingen gebeuren die u niet vertrouwt, meld deze dan anoniem via Melden | Meld Misdaad Anoniemexterne-link-icoon of bel 0800-7000.