Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Negen scholen verzamelen 15.307 elektronische apparaten tijdens E-waste Race 2024

28 maart 2024
Nieuws

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van negen basisscholen uit Lelystad en Noordoostpolder een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race 2024. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 15.307 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Basisschool Het Lichtschip uit Ens is met 3.506 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Wout Jansen overhandigde de prijs.

Het Lichtschip wint een reisje naar NEMO Amsterdam. De nummers 2 (Ods Windkracht 10) en 3 (De Schalmei) winnen een BYOR KIT voor de klas. Hiermee kunnen de klassen een robot bouwen van afval en tot leven brengen met elektronica.

Vier leerzame weken: gastlessen, inzamelen en repareren

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. 

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race; Ods Windkracht 10, OBS De Tjalk, GBS De Planthof, Het Lichtschip, De Lichtboei, De Schalmei, Basisschool Laetare, De Finnjol en De Zeester.

De E-waste Race 2024 is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met gemeente Lelystad, Noordoostpolder & HVC. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Breng het naar de milieustraat.