Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Slimme bandenpomp in Emmeloord

07 maart 2024
Nieuws

Op 7 maart opent wethouder René van Amersfoort een slimme bandenpomp aan de Zuiderkade in Emmeloord. Die weet precies wat de optimale bandenspanning voor je auto is. Zelfs op basis van je kenteken. Zo kun je maximaal brandstof besparen. Alle inwoners kunnen er elke dag gratis gebruik van maken.

Grote besparing voor inwoners

Met zachte banden moet de motor harder werken. Dit zorgt voor onnodig brandstofverbruik en CO₂-uitstoot. Ook als je elektrisch rijdt, want je doet dan minder lang met een acculading. Ook slijten je banden minder hard. Zo'n 60 procent van de Nederlandse automobilisten rijdt met te zachte banden, zo blijkt uit onderzoek. Zelfs na het oppompen bij de gangbare luchtpompen.

Meer veiligheid met goed opgepompte banden

Met opgepompte banden is jouw remweg korter en de wegligging beter. En dat is natuurlijk prettig. Ook geeft de Slimme Bandenpomp een waarschuwing als er vermoedelijk sprake is van een lekke band. Zo worden klapbanden en ongelukken tijdens het rijden voorkomen. Volgens De Groene Garage is een bezoek van eens in de drie maanden voldoende om optimaal brandstof te besparen.

Gemeente Noordoostpolder draagt zorg voor de kosten

De slimme bandenpomp is ontwikkeld door De Groen Garage. Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel. De gemeente maakt dit mogelijk voor haar inwoners vanwege de klimaatdoelen. Zo vermindert de CO₂-uitstoot en de fijnstof of (micro)plasticvervuiling in het milieu.