Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Stappenplan niveau 1

Om op een goede manier de omgeving te betrekken bij je initiatief bieden we je een invulbaar stappenplan aan. De vragen in dit stappenplan zijn gebaseerd op de beproefde methode van het Relevant Gesprek®. Deze methode werkt met 4 stappen.

Door alle stappen te doorlopen maak je een passende aanpak voor het betrekken van de omgeving bij het initiatief.
Graag lichten we de verschillende begrippen uit de routes hieronder verder toe. Kom je er ondanks de uitleg niet helemaal uit? Neem dan contact op met de gemeente via omgeving@noordoostpolder.nl

Stap 1

Omschrijf kort het initiatief

Je hebt een initiatief dat iets verandert in de leefomgeving van anderen. Het is dan belangrijk dat je op een goede en tijdige manier de omgeving bij deze verandering betrekt. Beschrijf daarom goed wat er gaat veranderen in de omgeving en wat de directe omgeving ervan merkt.

Stap 2

Wat wil je vragen en vertellen aan de omgeving?

Wanneer je in gesprek gaat over het initiatief is het belangrijk dat je nadenkt wat je wilt vertellen en vragen. Als je alleen iets hebt om over te informeren vertel dan duidelijk wat het initiatief inhoudt, waarom het voor de omgeving relevant is en waar ze terecht kunnen met vragen. Wanneer er ook ruimte is om mee te praten denk dan goed na waarover. Dat doe je door de juiste vraag te stellen. Het is belangrijk dat je alleen vragen stelt over punten waar de omgeving daadwerkelijk nog een stem in kan hebben.

Stap 3

Met wie wilt je in gesprek?

Vooraf bedenk je wie je gespreksgroepen zijn bij het initiatief. Dat doe je door in kaart te brengen wie belanghebbenden zijn bij het initiatief en voor wie het initiatief mogelijk relevant kan zijn. Zet alle gesprekspartners op een rij.

Welke ruimte krijgt de omgeving om mee te praten over het initiatief?
Kijk nogmaals naar de lijst met gespreksgroepen die je hebt gemaakt. Wie krijgt er het meeste te maken met het initiatief? Dus voor wie is het initiatief het meest relevant en voor wie minder? Mogelijk dat gespreksgroepen die dicht bij het initiatief wonen meer invloed kunnen uitoefenen op het initiatief dan anderen. Kortom bepaal wie je gaat informeren, laat meedenken of zelfs laat meewerken of meebeslissen.

Stap 4

Hoe ga je in gesprek met de omgeving?

Hoe je mensen betrekt bij je initiatief is ook belangrijk. Bedenk een werkvorm die past bij de gesprekspartners en wat je met hen wilt bespreken. Wil je alleen de omgeving informeren? Dan kan dat goed via een informatieavond of een nieuwsbrief. Wil je daadwerkelijk met de omgeving aan het werk, dan is een bijeenkomst rondom een ontwerptekening een beter idee.

Vul het onderstaand Stappenplan voor niveau 1 in wanneer je een initiatief hebt met beperkte impact op de directe omgeving.

Invullen stappenplan niveau 1

Vul het Stappenplan niveau 1 - Beperkte participatie in en download het PDF document. Sla het vervolgens lokaal op en voeg toe bij de vergunningaanvraag.