Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? U hoeft hiervoor niet meer in ondertrouw. Wel doet u melding bij de gemeente waar u het huwelijk of partnerschap wilt aangaan. Dit kunt u online doen. Wij nemen dan contact met u op.

Wat u moet weten

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is een bijzondere gebeurtenis in uw leven. Deze speciale dag kunt u helemaal invullen zoals u dat wilt. Voor het officiële gedeelte heeft u te maken met de gemeente. U heeft de keuze uit verschillende mogelijkheden.
Heeft u al nagedacht over het volgende?

 • Sinds 1 januari 2018 trouwt of registreert u een partnerschap automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl
 • Wanneer wilt u trouwen / het geregistreerd partnerschap aangaan: dag en tijdstip? Let op: de melding moet u minimaal 6 weken van te voren doen. Dit betekent dat de eerst mogelijke datum over 6 weken is.
 • Wat voor soort ceremonie wilt u? Een ceremonie zonder toespraak of een ceremonie met toespraak? Een ceremonie zonder toespraak duurt ongeveer 10 minuten en bestaat alleen uit het ja woord en het tekenen van de akten. Een ceremonie met toespraak duurt ongeveer 30 minuten.
 • Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in het gemeentehuis in Emmeloord of op een zelfgekozen locatie? Bij een zelfgekozen locatie gaat u met de locatie-eigenaar en de gemeente een overeenkomst aan. Hiervoor kunt u dit formulier gebruiken:
  Overeenkomst trouwlocatie (PDF, 142.08 KB)
 • Kiest u voor een trouwambtenaar van deze gemeente, een trouwambtenaar van een andere gemeente of wordt u liever getrouwd door een bekende? Meer informatie leest u onder de tab Trouwambtenaren. Let op: U kunt alleen zelf een ambtenaar kiezen bij de ceremonie met toespraak.
 • In de melding geeft u bovenstaande voorkeuren aan. Dit is nog geen reservering. Wij nemen contact met u op om datum en tijd definitief vast te leggen.
 • Als datum, tijdstip en locatie akkoord zijn, ontvangt u van ons nog een aantal formulieren voor uw voorgenomen huwelijk. Hierin staan uw persoonsgegevens zoals die bij ons zijn opgenomen in de Basisregistratie Personen. Wij vragen u deze gegevens te controleren en zonodig aan te vullen. Aanvullend stellen wij u enkele vragen. Ook willen we graag weten wie uw getuigen zijn. (Minimaal 2; maximaal 4 getuigen).

Trouwambtenaren

U kunt kiezen voor een trouwambtenaar van gemeente Noordoostpolder, een trouwambtenaar van een andere gemeente of een eigen bekende.

U kunt alleen zelf een ambtenaar kiezen bij de ceremonie met toespraak.

Trouwambtenaren in dienst gemeente Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder heeft meerdere trouwambtenaren in dienst. Zij maken vooraf kennis met jullie en maken aan de hand van het kennismakingsgesprek een toespraak.

Ten overstaan van de trouwambtenaar geven jullie elkaar het ja-woord en ondertekenen jullie de huwelijksakte. Daarnaast tekenen de getuigen en de trouwambtenaar de akte. Je kan kiezen welke trouwambtenaar de ceremonie vervult.

Anneke Soussia

Vraag mij niet als trouwambtenaar als jullie vooral een formele huwelijksceremonie willen, of een huwelijksceremonie die strak is gepland, of een doorsnee alledaags huwelijk willen.

Vraag mij wel als trouwambtenaar als jullie een relaxte huwelijksceremonie met een persoonlijk en uniek tintje willen en samen met mij en de zaal er een gezellig feest van willen maken waar je altijd met een glimlach aan terug denkt.

Contactgegevens Anneke Soussia

Nancy Kamstra

Wat ontzettend leuk dat jullie gaan trouwen! Gefeliciteerd! Ik vind het een feestje om als trouwambtenaar te mogen aantreden. Ik hou van persoonlijk, relaxed en gezellig. Ben dol op (liefdes-) verhalen, een makkelijke prater en een goede luisteraar. Ik zie het als een uitdaging om samen met jullie een ceremonie neer te zetten die zo goed mogelijk past bij wie jullie zijn. Ik maak graag kennis en ben benieuwd naar jullie persoonlijke verhaal!

Contactgegevens Nancy Kamstra

Jacintha Pleiter

Het ja-woord geven aan elkaar is een bijzonder moment. Vaak ben je er al lang mee bezig. Het kan op veel manieren en je hebt daardoor veel keuzes die je moet maken. Welke locatie, het feest, de kleding en ook nog welke ‘babs’ je wilt voor de plechtigheid. Belangrijk is dat het goed gebeurt en dat je er een goed gevoel aan over houdt. In het dagelijks leven werk ik op de afdeling publiekszaken van de gemeente Noordoostpolder.

Als trouwambtenaar is het mijn streven om aan jullie ja-woord een persoonlijk tintje te geven. In een voorgesprek bespreken we hoe jullie het voor ogen hebben. Een beetje los, wat romantisch of stoer. Het mag allemaal. Ik kom graag kennis maken om je verhalen en wensen te horen. Samen proberen we er dan een mooie ceremonie van te maken.
Jacintha Pleiter

Contactgegevens Jacintha Pleiter

Johan Schipper

Het zetten van je handtekening onder de huwelijksakte is een plechtige gebeurtenis. En naast het zetten van die handtekening moet je je ook nog druk maken om de jurk, het kapsel, de bloemen, de auto, de taart, de gasten die mogen komen, de gasten die van jou wel weg mogen blijven, de feestlocatie, het eten en ga zo maar door. Maar een bruiloft is meer dan een hoop gedoe en het zetten van die handtekening is meer dan een plechtig gebeuren: het is vooral een feest! Een prachtig feest ter ere van jullie liefde voor elkaar.

Naast zelfstandig ondernemer ben ik ook trouwambtenaar en in die rol wil ik graag bijdragen aan jullie grote feest. In een persoonlijk gesprek vooraf hoop ik jullie te leren kennen, zodat de ‘plechtigheid’ vooral een vrolijke en feestelijke gebeurtenis zal zijn die past bij jullie en bij jullie “grote dag”!

Contactgegevens Johan Schipper

Peter Visser

Hoera, ik mag vooraan staan!
Persoonlijker kan het voor mij niet worden als ik als trouwambtenaar jullie bij deze belangrijke stap in jullie leven mag vergezellen en deze mag bekrachtigen. Het enige wat ik terug hoef te doen is ontzettend mijn best te doen om precies de juiste sfeer te treffen voor jullie huwelijk; jullie ontroerende, stemmige of juist losjes ontspannen trouwplechtigheid. En als jullie dat leuk vinden dan neem ik mijn gitaar mee om als kroon op een geweldige huwelijksplechtigheid iedereen te verrassen met jullie eigen lievelingslied.

Het enige wat voor mij telt is dat jullie later zullen zeggen: dit is precies gegaan zoals we er vroeger over hebben gedroomd, zoals we het nu samen voor ogen hebben en zoals we het later willen herinneren. Laten we er samen een mooi feest van maken; ik kan niet wachten.

Groetjes en tot gauw,
Peter Visser

Contactgegevens Peter Visser

Trouwambtenaar in actieve dienst van andere gemeente

Kent u iemand die trouwambtenaar is in een andere gemeente en wil je dat die persoon jullie huwelijk sluit? Dat kan. Trouwambtenaren die in actieve dienst zijn bij een collega-gemeente kunnen wij voor 1 dag benoemen in de gemeente Noordoostpolder. Om deze benoeming te organiseren hebben wij het volgende nodig:

 • Een benoemingsbesluit van de trouwambtenaar van zijn/haar eigen gemeente
 • Het “Bevestigingsformulier trouwambtenaar”
 • Een kopie van legitimatiebewijs van trouwambtenaar

Deze formulieren dient u tijdig in te leveren bij de afdeling burgerzaken. Neem hiervoor contact op met onze afdeling, telefoon (0527) 63 39 11

Vervolgens kan de afdeling burgerzaken de benoeming voor één dag gaan regelen.

Trouwambtenaar - eigen bekende

Jullie huwelijk laten sluiten door een eigen bekende, bijvoorbeeld jullie vader of moeder, goede vriend of collega is ook mogelijk. Hiervoor moet wel een aantal dingen geregeld worden. Deze vorm vraagt veel voorbereidingstijd.

Wat vragen wij van deze persoon:

 • een kopie van zijn/haar legitimatiebewijs
 • een verklaring omtrent het gedrag
 • het verplicht deelnemen aan een instructie voor het uitoefenen van deze wettelijke taak
 • gedurende de trouwplechtigheid zal een ambtenaar van de gemeente aanwezig zijn om te beoordelen of de taak wettelijk op de juiste wijze wordt volbracht.

De door u gewenste trouwambtenaar dient vervolgens:

 • te worden benoemd als trouwambtenaar voor één dag bij de gemeente Noordoostpolder
 • te worden beëdigd bij de rechtbank.

Aan de benoeming zijn wel extra kosten verbonden.

Dien de aanvraag voor benoeming minimaal 12 weken voor de trouwdatum in. Dit in verband met een eventuele beëdigingsprocedure bij de rechtbank die 1 x per maand plaatsvindt. Na de benoeming ontvangt de benoemde trouwambtenaar een brief met informatie. Vindt het huwelijk op een zelf gekozen locatie plaats, dan is hierbij ook een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig van gemeente Noordoostpolder.

Kosten

De kosten hangen af van de locatie en het tijdstip, het soort ceremonie en door wie u de ceremonie wilt laten leiden (trouwambtenaar of een bekende).

Gemeentehuis met maximaal 6 genodigden

 
Ceremonie zonder toespraak - tijdens kantooruren
(9.00 - 16.00 uur / vrijdag 09.00 tot 11.30 uur)
€ 151

Gemeentehuis meer dan 6 genodigden

 
Ceremonie zonder toespraak - tijdens kantooruren
(9.00 - 16.00 uur / vrijdag 09.00 tot 11.30 uur)
€ 297
Ceremonie met toespraak - tijdens kantooruren
(9.00 - 16.00 uur)
€ 467
Ceremonie geleid door bekende - tijdens kantooruren
(9.00 - 16.00 uur)
€ 693
Ceremonie geleid door bekende - buiten kantooruren € 877

Zelf gekozen locatie*

 
Ceremonie zonder toespraak - tijdens kantooruren
(9.00 - 16.00 uur)
€ 297
Ceremonie zonder toespraak - buiten kantooruren € 450
Ceremonie zonder toespraak - zaterdag € 709
Ceremonie met toespraak - tijdens kantooruren
9.00 - 16.00 uur)
€ 467
Ceremonie met toespraak - buiten kantooruren: € 652
Ceremonie met toespraak - zaterdag € 912
Ceremonie geleid door bekende - tijdens kantooruren
(9.00 - 16.00 uur)
€ 726
Ceremonie geleid door bekende - buiten kantooruren € 877
Ceremonie geleid door bekende - zaterdag € 1.136

*Deze prijzen zijn exclusief de kosten die de locatie in rekening brengt

Op dinsdagochtend kunt u kosteloos trouwen in het gemeentehuis om 9.00 of 9.30 uur. U kunt dan maximaal 6 genodigden meenemen.