Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Werken in Nederland

Oekraïense vluchtelingen die onder richtlijn tijdelijke bescherming vallen, mogen werken in Nederland. Er is geen tewerkstellingsvergunning nodig. Goed om te weten:

  • Oekraïense vluchtelingen mogen alleen in loondienst werken.
  • De werkgever moet twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden de werknemer aanmelden bij UWV.
  • Op het moment dat een Oekraïense vluchteling aan het werk gaat, zal hij of zij een zorgverzekering moeten afsluiten. Ook voor kinderen moet dan een zorgverzekering worden afgesloten. Voor de basisverzekering van kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie en heb je geen eigen risico. Ben je als ouder aanvullend verzekerd? Dan is het kind tot 18 jaar onder dezelfde voorwaarden meeverzekerd.
  • Vindt men werk? Dan krijgt de kandidaat uit Oekraïne geen leefgeld meer. Het leefgeld wordt ingetrokken per de eerste dag van de volgende maand. Het maakt niet uit hoeveel er wordt verdiend. Wel geldt dat de intrekking alleen van toepassing is op degene die inkomsten gaat ontvangen. Het leefgeld aan de overige gezinsleden gaat door.

Bent u werkgever en heeft u tijdelijk werk?

Neem dan contact op met de WerkCorporatie

Bent u op zoek naar werk voor een Oekraïense vluchteling?

Vacatures vindt u op www.werkcorporatie.nl/vacatures
Tips en adviezen over werk (ook in het Oekraïens) vindt u op WerkCorporatie.nl

Inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend is er een inloopspreekuur bij de WerkCorporatie, Nagelerstraat 23-25 in Emmeloord. Dit spreekuur is er voor iedereen met vragen over het vinden van werk en voor het laten lezen van een arbeidsovereenkomst. Er is een tolk/vertaler. Aanmelden hoeft niet. Meer informatie en tijden: werkcorporatie.nl/oekraiense-vluchtelingen