Wijzigingen melden bijstandsuitkering

Als u een bijstandsuitkering ontvangt dan moet u een verandering in uw situatie op tijd doorgeven. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, bijverdient of als u op vakantie gaat. Doe dit op tijd, binnen 7 kalenderdagen, om vervelende gevolgen te voorkomen.

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een normbedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt om rond te kunnen komen. Verandert uw situatie? Geef dit dan direct door. Soms overtreden mensen de regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed op bij een van de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.

Hoe u leeft, verandert

Bent u alleenstaand, of woont u samen? De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Als u gaat samenwonen of als uw kinderen 18 jaar worden dan kan uw uitkering lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Verandert uw leefsituatie? Meld dat dan meteen.

U doet betaald werk

Klust u zo nu en dan bij? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau? Past u regelmatig op de kinderen van de buurvrouw? En krijgt u daar geld voor? Dan verdient u bij. U moet alle inkomsten melden aan de gemeente.

U heeft geld of dure spullen

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan mogen uw bezittingen niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Denk hierbij aan spaargeld, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen woning gelden aparte regels.

U gaat naar het buitenland

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, mag u maximaal 4 weken van het jaar in het buitenland verblijven. Vraag dit minstens 2 weken van tevoren persoonlijk aan bij uw klantmanager.

Gaat u op vakantie in Nederland? Ook dat moet u melden. Dat kan via de klantmanager participatie of accountmanager werk.

U neemt een groot risico als u veranderingen in uw situatie niet doorgeeft. Fraude komt namelijk vaak aan het licht. Dat komt doordat uw gegevens van de gemeente, belastingdienst, sociale verzekeringsbank en andere organisaties gekoppeld zijn. De gemeente controleert deze gegevens geregeld.

Gevolgen bij uitkeringsfraude

Als u verkeerde informatie geeft of informatie achterhoudt dan is dat fraude en krijgt u een boete. Daarnaast moet u het geld dat u teveel heeft ontvangen volledig terugbetalen.

Uw Reactie
Uw Reactie