Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Noordoostpolder dat doorverwijst naar de homepage

Energietoeslag 2023

Huishoudens met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm krijgen ook dit jaar energietoeslag. Zij ontvangen eind februari € 500,00. Het gaat om de huishoudens die vorig jaar ook de energietoeslag ontvingen. Later dit jaar ontvangen zij naar verwachting nog eens € 800,00 (als de wet erdoor komt in juni). Deze huishoudens krijgen vooraf een brief van ons.

Meer informatie over de energietoeslag 2022 vindt u op pagina Energietoeslag 2022.

Wanneer kan ik de vooruitbetaling van de energietoeslag 2023 verwachten?

Huishoudens die van de gemeente Noordoostpolder de energietoeslag 2022 ontvingen en nu nog in de gemeente Noordoostpolder wonen, hoeven niets te doen. Wij sturen hierover een brief en eind februari 2023 maken wij het bedrag over op dezelfde bankrekening als de vorige keer.

Veel voorkomende vragen

Kan ik voor de energietoeslag 2023 een aanvraag indienen?

Nee, dat kunt u nog niet doen. Het Rijk werkt nog aan een wetsvoorstel dat de energietoeslag 2023 mogelijk maakt.

Ik heb van een andere gemeente de energietoeslag 2022 ontvangen, kom ik dan in aanmerking voor deze vooruitbetaling?

Misschien wel, maar dit kunnen wij niet automatisch beoordelen. Uw vorige woongemeente heeft die energietoeslag aan u toegekend. Wij kunnen uw gegevens daarom niet in onze systemen terugvinden. Neem contact met ons op. Dan gaan wij samen naar uw situatie kijken en wat de mogelijkheden zijn.

Ik heb wel de energietoeslag 2022 van de gemeente Noordoostpolder ontvangen, maar de vooruitbetaling niet. Kan ik het alsnog krijgen?

Neem dan contact met ons op. Dan gaan wij samen naar uw situatie kijken en wat de mogelijkheden zijn.

Heeft de gemeente Noordoostpolder meer regelingen voor huishoudens met een laag inkomen?

Dat hebben wij zeker. Dit zijn:

U kunt ook eenvoudig online controleren op welke regelingen u misschien aanspraak heeft. De website is www.datgeldtvoormij.nl

Ik heb schulden of geldzorgen. Kan de gemeente Noordoostpolder mij helpen?

Misschien kunnen wij u helpen. Neem dan contact met het Sociaal Loket op. Wilt u liever zelf uw schulden regelen? Kijk dan op www.zelfjeschuldenregelen.nl.

Ik heb nog geen energietoeslag 2022 ontvangen, kan ik het nog aanvragen?

U kunt tot en met 30 juni 2022 de energietoeslag 2022 aanvragen. Op Energietoeslag 2022 vindt u meer informatie over de energietoeslag 2022. Ook kunt u hier een digitale aanvraag starten.

Kan ik meer informatie krijgen over hoe ik mijn woning energiezuinig maak?

Het EnergieLoket helpt u met een gratis en onafhankelijk advies. Op de pagina energietoeslag vindt u meer informatie en de contactgegevens.

Hoe is de energietoeslag wettelijk geregeld?

In 2022 konden huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag ontvangen om de sterk gestegen energierekening te betalen. Ook in 2023 bestaat er de mogelijkheid om een energietoeslag te ontvangen. Hiervoor werkt het Rijk nog aan een wetsvoorstel. Om de eerste periode van 2023 te kunnen overbruggen, mogen gemeenten alvast € 500,00 van de energietoeslag 2023 betalen aan huishoudens die de energietoeslag 2022 ontvingen. De gemeente Noordoostpolder maakt van deze mogelijkheid gebruik.

Mijn energierekening is te hoog. Kan ik naast de energietoeslag en het prijsplafond nog meer ondersteuning krijgen?

Misschien kunt u ondersteuning krijgen vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie. Kijk op Tijdelijk Noodfonds Energie voor meer informatie. U kunt hier ook een aanvraag indienen.